Obama: Chemický útok v Sýrii je rizikom pre bezpečnosť USA

Augustový chemický útok v Sýrii predstavuje riziko pre bezpečnosť Spojených štátov a reakcia naň je v záujme národnej bezpečnosti. V prejave k národu to vyhlásil americký prezident Barack Obama.

11.09.2013 03:32
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama počas prejavu k národu vyhlásil, že chemický útok v Sýrii ohrozuje bezpečnosť USA.
debata (56)

Situácia v sýrskej občianskej vojne sa po augustovom chemickom útoku Damasku zmenila, čo predstavuje nebezpečenstvo pre bezpečnosť Spojených štátov, uviedol Obama. Cielený vojenský úder má podľa neho odradiť Damask pred použitím chemických zbraní.

Obama chce o nutnosti vojenskej odvety proti Sýrii presvedčiť americkú verejnosť, ktorá je z veľkej časti proti intervencii. V posledných dňoch kvôli tomu vystupňoval svoju kampaň v médiách.

V približne štvrťhodinovom prejave odsúdil augustový chemický útok na Sýrčanov, ktorý Spojené štáty pripisujú režimu sýrskeho prezidenta Bašara Asada a chcú ho zaň potrestať.

„Vieme, že Asadov režim je zaň zodpovedný,“ zopakoval šéf Bieleho domu to, čo americkí predstavitelia už dlhšie tvrdia. „Otázkou je teraz zistiť, čo sú Spojené štáty a medzinárodné spoločenstvo tvárou v tvár tomu pripravení robiť,“ povedal. USA nie sú svetovým policajtom, uviedol. V Sýrii sú ale v stávke americké princípy aj národná bezpečnosť.

Obama tiež potvrdil, že požiadal americký Kongres, aby odložil hlasovanie o použití sily v Sýrii, a umožnil tak hľadanie diplomatického riešenia. Táto možnosť sa vynorila v pondelok s ruským návrhom na odovzdanie sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu. Sýria, ktorá teraz pripúšťa, že má chemické zbrane, s ruským návrhom súhlasí.

„Je príliš skoro povedať, či tento návrh uspeje. Akákoľvek dohoda musí prekontrolovať, či Asadov režim dodržiava svoje záväzky,“ uviedol tiež americký prezident, ktorý o návrhu chce naďalej rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Obama pripomenul, že so šéfom ruskej diplomacie sa vo štvrtok stretne americký minister zahraničných vecí John Kerry. Spojené štáty sa budú naďalej radiť s Ruskom a Čínou o chystanej rezolúcii pre Bezpečnostnú radu OSN, ktorá by vyžadovala odovzdanie sýrskych chemických zbraní.

Americká armáda dostala od Obamu rozkaz zostať v súčasnom postavení, aby udržiavala tlak na Asada a bola schopná „odpovedať, keď diplomacia zlyhá“.

Prieskum Reuters / Ipsos v utorok pred Obamovým prejavom ukázal, že nesúhlas s možnou intervenciou je v USA naďalej veľmi silný. Podľa 62 percent Američanov by armáda v Sýrii zasahovať nemala. Intervenciu podporovalo len 18 percent opýtaných.

Podľa niektorých korešpondentov bol Obamov prejav jasný, ale bez vášne a nových argumentov. Z rýchleho prieskumu CNN/ORC vyplynulo, že 61 percent divákov podporuje prístup k Sýrii načrtnutý prezidentom; 37 percent s jeho odpoveďou na údajných chemický útok Damasku nesúhlasí, uviedla CNN na svojom webe.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #bezpečnosť #USA #Sýria #Spojené štáty