Belehrad rozpustil orgány Srbov ignorujúcich Prištinu

Srbská vláda v rámci dohody o normalizácii vzťahov s Kosovom v utorok rozhodla o rozpustení zastupiteľstiev tamojších Srbov, ktorí neuznávajú autoritu vedenia v Prištine a vytvorili si paralelné orgány.

11.09.2013 13:56
Kosovo, Mitorvica, Srbsko, Brusel, EÚ Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Informuje o tom spravodajský portál Balkan Insight, podľa ktorého sa rozhodnutie týka samospráv Mitrovica, Leposavič, Zvečan a Zubin Potok na severe Kosova, kde prevažuje obyvateľstvo srbskej národnosti.

Zastupiteľstvá financoval Belehrad, pričom vyzýval kosovsko-srbských lídrov, aby sa zúčastnili na komunálnych voľbách naplánovaných Prištinou na 3. novembra. Druhá strana však v auguste potvrdila, že hlasovanie bude bojkotovať.

Odvolaná predsedníčka mitrovického zastupiteľstva Ksenija Božovičová sa podľa Balkan Insight vyjadrila, že miestni Srbi najnovší krok zo strany Belehradu očakávali a nemali by tak vyvolať nárast napätia.

Kosovo, kde tvoria väčšinu Albánci, vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznalo približne 100 krajín vrátane väčšiny členov Európskej únie. Belehrad jednostranné odtrhnutie Kosova naďalej odmieta.

Vzájomné vzťahy sa začali zlepšovať až pod nátlakom Európskej únie, ktorá ich normalizáciou podmienila rokovanie o budúcom pričlenení Srbska. Belehrad a Priština v apríli podpísali dôležitú dohodu, ktorá bola vyvrcholením dialógu sprostredkova­ného EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Balkán #Kosovo #Belehrad #nezávislosť