Štvornohí hrdinovia hľadali pochovaných

Bolo ich približne 350 a usilovne pátrali v dejisku hrôzy. Ricky, najmenší z nich, mal výhodu, lebo prenikal do malých dier v troskách, do ktorých nemohli vliezť mohutní. Osožní však boli všetci.

11.09.2013 20:00
11. september, pes Foto:
Na archívnej snímke je newyorský policajt Peter Davis s nemeckým ovčiakom, ktorý sa volal Apollo.
debata (3)

Napríklad urastený Trakr. Po nočnej šichte hlásil radostnú správu. Bez nich by počet zabitých prevýšil hranicu troch tisíc. Po teroristických útokoch na USA pred dvanástimi rokmi sa vyskytli aj krásne momenty. Zaslúžili sa o ne záchranárske psy.

Pomocník z Česka

Trakr bol nemecký ovčiak. Narodil sa v Česku, kde ho vycvičili a predali Američanom. V septembri 2001 bol už starší, polícia ho vyradila zo služby. Žil u svojho psovoda, ktorý sa ho nedokázal zrieknuť. „Keď sa James Symington dozvedel o útokoch, okamžite sadol do auta a zo vzdialenej obce vyrazil na 15 hodín trvajúcu cestu do New Yorku,“ napísal portál TopTenz. Trakra nasadil do pátrania na mieste zrútených mrakodrapov.

Ráno pes objavil živú ženu. „Ležala som 27 hodín pod troskami. Mohla som pohnúť iba ľavou rukou. Počítala som so smrťou,“ zdôverila sa Genelle Guzman-McMillanová novinám The New York Post. Po útokoch unikala s kolegami zo 64. poschodia. Keď si na trinástom vyzúvala lodičky, aby sa jej lepšie utekalo, stále verila, že stihne vybehnúť na ulicu.

Ozval sa však ohlušujúci rachot a zostala zakliesnená pod troskami z betónu a ocele. Z jej pätnástich spolupracovníkov nikto neprežil. Dlhé hodiny sa modlila, povedala, že záchrana upevnila jej vieru v boha, ale vie, že na Trakra nezabudne do konca života. „Je úžasné, že psy majú taký čuch, že dokážu nájsť ľudí pochovaných v troskách,“ povedala televíznej stanici Animal Planet.

Lekári upozornili McMillanovú, že utrpela vážne pomliaždeniny na nohách, čo by jej mohlo zabrániť v chôdzi. Našťastie sa zmýlili a dokonca aj behá. Vydala sa a má dve deti.

PIANO

Prečítajte si glosu Mariána Repu: Bez pocitu bezpečia.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dodávali energiu

McMillanová patrí k dvadsiatim ľuďom, ktorých záchranári v New Yorku vyslobodili živých. Bola poslednou žijúcou spomedzi zachránených.

Počas náročných a napínavých prác na mieste tragédie sa ukázalo, že pes je nielen najlepší priateľ človeka. Môže byť aj jeho vzorom. Mnohí záchranári sa zdôverili, že pohľad na neúnavných psov im dodával duševnú energiu.

Sirius, Red, Jake a desiatky ďalších štvornohých hrdinov. Aj Apollo, rovnakého plemena ako Trakr, ktorý pátral 18 hodín denne. Tiež Hansen, belgický ovčiak, ktorému dokonca postavili sochu z bronzu. Pomáhal približne 150 dní. Odpratávanie a prehľadávanie trosiek trvalo dlho a psy ešte nachádzali ľudské končatiny a osobné cennosti zabitých. Darilo sa to aj teriérovi Rickymu, najmenšiemu zo psov, ktorý našiel veľa šperkov, ktoré záchranári odovzdali pozostalým. Psovodi umývali svojich štvornohých podriadených po každej šichte, lebo sa pohybovali vo veľmi znečistenom prostredí. Mnohí uhynuli predčasne, keďže sa nadýchali splodín, ktoré im poškodili zdravie.

Nancy Hachmeisterová, ktorá pomáhala s nemeckým ovčiakom, zdôraznila, že po útokoch sa zvýšilo povedomie spoločnosti o záchranárskych psoch. „Verejnosť si začala viac všímať ich význam v pátraní,“ povedala pre Nonu Bauerovú, ktorá napísala knihu s názvom Psí hrdinovia 11. septembra.

Od útoku na newyorské Dvojičky uplynulo 12 rokov

Ľudia si v New Yorku, na mieste, kde stálo Svetové obchodné centrum, uctili obete útoku spred dvanástich rokov.

Fotogaléria
Na miesto po Svetovom obchodnom centre vyrástli...
Ľudia si v New Yorku pripomínajú výročie...
+12Spomienky na obete útoku na Svetové obchodné...

Tradičná spomienka

Prvé z unesených lietadiel narazilo do jednej z newyorských veží presne o 8.46. V stredu ráno v rovnakom čase vo Washingtone vyšiel pred Biely dom prezident Barack Obama, aby si minútou ticha uctil pamiatku obetí. V New Yorku bolo tradičné čítanie mien zabitých v abecednom poradí. „Nezáleží na tom, koľko rokov uplynulo. Táto chvíľa príde každý rok, a je to vždy rovnaké,“ smutne poznamenala pre agentúru AP Karen Hinsonová, ktorá vtedy stratila brata.

Trúchlilo sa aj v Pentagone, kam sa vybral aj Obama, a tiež v Shanksville neďaleko Pittsburghu, čiže na zvyšných dvoch miestach, kam sa zrútili lietadlá.

V New Yorku na mieste zničeného Svetového obchodného centra vyrástol nový mrakodrap. Výstavba sa ukončila v máji tohto roku inštaláciou antény. Veža sa stala treťou najvyššou budovou na svete – má 541 metrov (u Američanov je to 1 776 stôp, čo je narážka na rok vyhlásenia nezávislosti). Základom mrakodrapu sú tri oceľové stĺpy, na jednom z nich tisíce odkazov ako uctenie obetí z 11. septembra 2001.

Teroristické útoky na USA 11. septembra 2001

  • Štyri lietadlá unieslo 19 islamských radikálov. Dvomi strojmi typu Boeing narazili do mrakodrapov v New Yorku. Tretí namierili na sídlo ministerstva obrany, ktoré sa nachádza za Washingtonom v Arlingtone. Štvrtý stroj sa zrútil južne od Pittsburghu, keď pasažieri premohli únoscov (v snahe zachrániť život iným na zemi).
  • Útoky si vyžiadali takmer tritisíc mŕtvych. Obnova sídla Pentagonu stála v prepočte 400 miliónov eur. Newyorské dvojičky sa zrútili.
  • Najviac zabitých bolo v New Yorku. Veže spadli, lebo požiar fatálne narušil ich kľúčovú konštrukciu. Teplota pri požiari leteckého paliva dosahovala až 1¤950 °C (oceľ začína mäknúť už pri 800 °C).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #psy #teroristický útok #11. september