Nové obavy z choroby šialených kráv

Obavy zo smrteľnej choroby šialených kráv (BSE) po skonzumovaní nakazenej hovädziny sa po rokoch môžu vrátiť. Slovenskí veterinári idú preveriť, či farmy nekŕmia hovädzí dobytok mäsovokostnou múčkou z Poľska.

12.09.2013 14:53 , aktualizované: 19:03
mäso, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Podľa zistení poľskej spravodajskej televízie TVN 24 totiž časť farmárov môže kŕmiť hovädzí dobytok múčkou, ktorá má pochádzať z kafilérie a vyrába sa tak z uhynutých kráv. Používať pre hovädzí dobytok ako krmivo akúkoľvek mäsovokostnú múčku je v EÚ po škandále s BSE zakázané. Poľskí reportéri však dokázali, že múčku je možné od zamestnancov kafilérie kúpiť. Prevádzku okamžite zatvorili a v krajine už vo veci konajú orgány činné v trestnom konaní. Ako dlho pokútny obchod fungoval a či sa mohli cez mäso nakaziť aj ľudia, nie je jasné. Na Slovensku sa však smrteľné prípady na BSE zatiaľ nezaznamenali.

„Kontroly prebiehajú cielene a v súvislosti s týmto prípadom sa zameriame na krmivá dovážané z Poľska,“ povedal Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Prípadné sťahovanie poľského hovädzieho z pultov slovenských obchodníkov by nastalo až v prípade oficiálneho potvrdenia poľských fariem používajúcich mäsovokostnú múčku ako kŕmnu zmes. V takomto prípade by ľudia dostali späť svoje peniaze za kúpu rizikového mäsa.

Slováci pritom poľskú hovädzinu jedia. „Z Poľskej republiky v roku 2012 sa doviezlo hovädzie mäso čerstvé, chladené alebo mrazené v celkovom objeme 1 753 ton za 8,8 milióna eur,“ uviedol Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva. Jeden Slovák v priebehu roka zje 3,8 kilogramu hovädzieho mäsa. Štatisticky má tak spotrebiteľ 8,7-percentnú šancu na konzumáciu hovädzieho mäsa dovezeného z Poľska. „Slovensko na základe úspešnej kontroly patrí medzi krajiny s najnižším rizikom nakazenia sa chorobou šialených kráv,“ ubezpečil Bíreš.

Poľské mäso by bolo nebezpečné len v prípade, ak bol tamojší dobytok kŕmený mäsovokostnou múčkou z kráv uhynutých práve na chorobu šialených kráv. „V samotnom mäse sa prítomnosť mäsovokostnej múčky nedá zistiť,“ upozornil Bíreš. Inšpektori sa preto zameriavajú na kontrolu kŕmenia dobytka, bitúnkov a náhodné vzorky sa odoberajú aj z mäsa nachádzajúceho sa priamo na pultoch v obchodoch. Štátni veterinári v žiadnom prípade nedokážu skontrolovať všetky farmy a zameriavajú sa hlavne na podania od ľudí.

„Za dvanásť rokov som sa s kontrolou zameranou na chorobu šialených kráv nestretol. Naši poľnohospodári by určite neriskovali svoje dobré meno kŕmením dobytka mäsovokostnou múčkou. Na Slovensku sa niečo také určite nedeje,“ povedal Matúš Kohút, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov slovenského strakatého dobytka. V tomto združení pôsobí 120 slovenských chovateľov a spoločne chovajú približne 30-tisíc kráv. Kohút najlepšiu ochranu pred nekvalitným mäsom vidí v kupovaní mäsa priamo od farmárov. „Ja si hovädzie mäso nakupujem priamo od chovateľov. S istotou viem, čo kravy jedia a mäso stojí v rozmedzí od štyroch do piatich eur za kilogram,“ pokračoval Kohút. V Európskej únii je zakázané kŕmenie hovädzieho dobytka mäsovokostnou múčkou len v prípade prežúvavcov. „Ošípané i kurence sa mäsovokostnou múčkou môžu stále kŕmiť a zakázaný je len kanibalizmus,“ spresnil Bíreš. Ošípané tak môžu konzumovať len mäsovokostnú múčku z kureniec a naopak. „Mäsovokostná múčka je totiž cenným zdrojom bielkovín zabezpečujúcim zdravý vývoj zviera,“ vysvetlil Bíreš.

V prípade kráv sa dajú chýbajúce bielkoviny nahradiť kŕmením drahšou sójou. Na porovnanie – na internete nie je problém na Slovensku kúpiť 5 kíl mäsovokostnej múčky za 5 eur, kým rovnako ťažký balík čínskej sóje stojí 9,44 eura. Denník Pravda zavolal aj jednému predajcovi mäsovokostnej múčky na Slovensku. Ten nemal problém s odpoveďami, ale s uverejnením mena a priezviska nesúhlasil. „Ľudia si odo mňa mäsovokostnú múku kupujú hlavne ako návnadu na ryby. Ak mám byť úprimný, nijako nekontrolujem, či ju nepoužijú aj na niečo iné, a to, že ňou nekŕmia dobytok, je hlavne na ich morálnych hodnotách,“ uzavrel.

V susednom Poľsku škandál rozbehla miestna televízia TVN 24, ktorej reportéri dokázali mäsovokostnú múčku kúpiť vydávajúc sa za farmárov zameraných na chov dobytka. Ich informátor v reportáži tvrdil, že časť poľských farmárov takouto múčkou kŕmi svoj dobytok práve pre výrazne nižšiu cenu v porovnaní so sójou. Reportéri danej televízie už odhalili aj to, že v poľskí farmári hydinu dopovali antibiotikami. Takúto hydinu našli naši veterinári následne v jednej predajni v Poprade. Škandál vyvolal diskusiu o zákaze dovozu poľskej hydiny, ale kauza neskôr utíchla.

Európske škandály s potravinami

9/2013 – Návrat choroby šialených kráv z Poľska?

  • Poliaci mali kŕmiť hovädzí dobytok nepovolenou mäsovokostnou­ múčkou

6/2013 – Antibiotiká v poľskej hydine

  • bežnou praxou chovateľov malo byť zaraďovanie antibiotík ako stimulátorov rastu do kŕmnych zmesí

3/2013 – Afl atoxíny v nemeckých mliečnych výrobkoch

  • výrobky obsahovali rakovinotvorné spóry z plesní

2/2013 – Koňacina namiesto hovädziny

  • Európou otriasol škandál s falšovaním mäsa

1/2013 – Jed na hlodavce v poľských cukrovinkách

  • trubičkách či oplátkach

2012 – Nekvalitné poľské kuracie prsia

  • našli sa výrobky bez označenia, s pochybným vzhľadom a rizikom salmonely či s obsahom antibiotík

2012 – Poľské sušené vajcia

  • neoznačené výrobky, riešilo sa, či nespôsobujú rakovinu

2012 – Poľská cestárska soľ

  • megaškandál, soľ mohli obsahovať rôzne poľské výrobky

2011 – Baktéria E.coli v zelenine

  • nie je jasné, z akej krajiny sa problém šíril, vyžiadal si len v Nemecku 40 životov

Na Slovensku nebolo BSE potvrdené

BSE je infekčné ochorenie, ktoré sa vyskytuje len u hovädzieho dobytka. Prvýkrát ochorenie pozorovali v roku 1985 v Anglicku. Príznaky naznačovali, že ide o ochorenie centrálneho nervového systému a chorobu nazvali bovine spongiform encephalopatha – BSE. Histologické zmeny v mozgu boli nápadne podobné ako pri ľudskej mozgovej chorobe – Creutzfeldt-Jakobovom syndróme.

Choroba sa šírila tak, že kravy chovali mäsovokostnou múčkou z kráv uhynutých práve na BSE. Po škandále bol v EÚ vydaný zákaz kŕmiť kravy akoukoľvek mäsovokostnou múčkou. BSE chovatelia nazvali chorobou šialených kráv. Mnohé krajiny pre BSE obmedzili dovoz živého dobytka. Medzi britským obyvateľstvom prepukla panika. Len do roku 2000 zomrelo na BSE v Anglicku 88 ľudí. Na Slovensku sa podľa Evy Mitrovej z Národného referenčného centra pre prionové choroby a pomalé vírusové neuroinfekcie zatiaľ prenos ochorenia BSE zo zvierat na človeka nepotvrdil. „Jeden jediný prípad, ktorý sme tu mali a pri ktorom bolo vysoké podozrenie, tak sa nedal potvrdiť, lebo pacientka nebola pitvaná,“ tvrdí lekárka Mitrová. Išlo o pacientku, ktorá bola 4 roky v Anglicku a sedeli u nej aj všetky klinické príznaky.

Nápadne vysoké počty na Slovensku však evidujeme pri Creutzfeldt-Jakobovom syndróme. Prejavmi sa veľmi podobá na Alzheimerovo ochorenie, len postupuje oveľa rýchlejšie a končí sa smrťou. Pacienti po prepuknutí príznakov prežijú maximálne jeden rok. Podľa Mitrovej však ide o geneticky prenosnú formu a s chorobou šialených kráv nesúvisí.(ben)

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mäsokostná múčka #choroba šialených kráv