Islamský radikalizmus údajne zostáva globálnou hrozbou

Teroristické útoky v mnohých krajinách ukazujú, že násilie vyznávačov islamskej svätej vojny (džihádu) zostáva celosvetovou hrozbou, upozornil na to vo štvrtok v Londýne vo svojej ročenke Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS).

12.09.2013 14:55
debata (2)

Prívrženci radikálneho islamu majú na svedomí životy mnohých umiernených moslimov a ďalších obyvateľov predovšetkým v arabských, afrických a ázijských krajinách. Krvavé násilie v mene džihádu postihlo v máji aj Londýn, kde dvaja britskí islamisti zavraždili na ulici vojaka. Na rôznych miestach Európy sa priebežne objavujú varovania pred množiacimi útokmi prívržencov teroristickej islamskej siete al-Kajdá.

Prestížna inštitúcia IISS v sprievodnom texte k brožúrke na svojom webe ďalej zdôraznila, že stále nepoľavila hrozba konfliktu okolo jadrového programu moslimského Iránu. Varovala tiež pred možnými následkami pretekov v jadrovom zbrojení medzi Indiou a Pakistanom. „Spojeným štátom a európskym krajinám je komplikované definovať svoje záujmy v súčasnom rýchlo sa meniacom a neistom svete. Sťažuje im to rozvoj stratégie,“ uviedli autori dokumentu. Domnievajú sa napríklad, že európske krajiny by mali viac posilňovať spoločnú obranu.

Ročenka IISS popisuje a analyzuje udalosti a vývoj v uplynulom období v jednotlivých oblastiach sveta, osobitne sa venuje sýrskej kríze. Tiež ponúka mapy potrebné na odsun zahraničných vojenských jednotiek z Afganistanu, alebo na medzinárodné aktivity na južnom póle.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Terorizus #džihád