Do Česka pricestoval dalajláma

Takmer po dvoch rokoch sa do Česka vrátil tibetský duchovný vodca dalajláma. Prijal pozvanie na 17. ročník konferencie Forum 2000, ktoré sa uskutoční v nedeľu večer v Pražskej križovatke pod názvom Spoločnosti v prerode.

14.09.2013 12:44
Dalalajláma Foto: ,
Duchovný vodca Tibetu - dalajláma.
debata (1)

V sobotu dalajláma prednášal v pražskej Tipsport aréne na tému Láskavosť a vzájomná úcta v dnešnej spoločnosti. Informoval o tom portál Českej televízie.

„Hovorím to ja a všetci, ktorí obdivujú vášho bývalého prezidenta Václava Havla. Myslím, že my máme zodpovednosť niesť jeho odkaz ďalej: úprimnosť, pravdu, vrelosť. To sú základné ľudské hodnoty. Či ste veriaci, alebo nie, nezáleží na tom. Ste ľudskou bytosťou a ide o úprimnosť a pravdu. Vďaka tomu môžete byť otvorení a úprimní. Tým si získate dôveru a rešpekt ostatných,“ vyhlásil na pražskom letisku dalajláma, ktorého prišli privítať bývalý minister zahraničia Karel Schwarzenberg a pražský primátor Tomáš Hudeček.

Konferencia bude pokračovať v rozvíjaní odkazu zosnulého československého a českého prezidenta a zakladateľa Nadácie Forum 2000 Václava Havla. Jej hlavnou témou sú problémy a dôsledky spoločenských transformácií a rôzne aspekty prebiehajúcich zmien súčasného sveta.

Taktiež sa bude venovať možnostiam a rizikám transformačných procesov v krajinách od postsovietskeho regiónu cez arabský svet, až po Latinskú Ameriku a Áziu. Cieľom je lepšie porozumieť tomu, čo je pri prechode od autoritárskeho režimu k demokracii nevyhnutné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #dalajláma #Forum 2000