V Slovinsku začali stavať prvú mešitu

V Ľubľane začali stavať prvú slovinskú mešitu, na ktorú tamojší moslimovia čakali viac ako 40 rokov.

14.09.2013 20:31
debata (2)

Stavbu sprevádzali byrokratické prekážky a tiež odpor časti verejnosti. Informovala o tom agentúra Reuters. Základný kameň mešity položili na pozemkoch niekdajšieho priemyselného areálu v centre slovinskej metropoly. Stalo sa tak po viac ako 40 rokoch, čo slovinskí moslimovia prišli s prvou oficiálnou petíciou za výstavbu mešity. Iniciatíva narážala na početné byrokratické prekážky a nedostatok politickej vôle. Dvojmiliónové Slovinsko je prevažne katolíckou krajinou, ale približne 50-tisíc obyvateľov sú moslimovia.

Na sobotnej slávnosti sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, vrátane slovinskej premiérky Alenky Bratušekovej a ľubľanského starostu Zorana Jankoviča, tí pomohli so symbolickým položením základného kameňa. „Budeme mať riadne miesto na modlenie a už nebudeme musieť využívať rôzne verejné haly,“ uviedla 44-ročná Sahra Kačarová, ktorá sa narodila v tom istom roku, kedy bola podaná prvá petícia za výstavbu mešity.

Najvyspelejšia krajina z niekdajších juhoslovanských republík v uplynulých 50 rokoch zaznamenala prílev obyvateľov z celého regiónu, vrátane moslimov. Po rozpade Juhoslávie na začiatku 90. rokov táto vlna ešte zosilnela. Ešte v nedávnych rokoch návrh na výstavbu narážal na odpor miestnych politikov, z nich niektorí žiadali o tejto otázke referendum.

Pod petíciu sa podpísalo 12-tisíc ľudí, ale slovinský ústavný súd referendum odmietol s tým, že by bolo protiústavné pre narušenie náboženských slobôd.

Vlastná výstavba mešity sa má začať v novembri a mala by trvať tri roky. Náklady sa odhadujú na 12 miliónov eur. Väčšinu financií uhradí moslimská komunita a to aj vďaka štedrým príspevkom z Kataru.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Slovinsko #mešita #Ľubľana