Colorado bojuje so záplavami, 500 ľudí je nezvestných

V americkom štáte Colorado, ktorý už niekoľko dní sužujú záplavy, je nezvestných vyše 500 ľudí.

15.09.2013 12:16
Colorado, záplavy Foto: ,
Záplavy v americkom štáte Colorado zničili desiatky kilometrov ciet.
debata (6)

Informovali o tom v nedeľu predstavitelia miestnych úradov, keď v zatopených oblastiach objavili ďalšie prázdne domy. Úrady však predpokladajú, že väčšina nezvestných odišli načas do bezpečia a nepodarilo sa im iba kontaktovať blízkych. Povodne si vyžiadali päť mŕtvych a meteorológovia predpovedajú v regióne ďalšie dážde.

Činitelia v najhoršie postihnutom okrese Boulder uviedli, že v nedeľu popoludní by v oblasti mohlo napršať až 100 milimetrov zrážok. Existujú preto obavy, že sa začnú opäť dvíhať hladiny vodných tokov a bude dochádzať k ďalším zosuvom pôdy.

„Takáto situácia nastane raz za 500 alebo za 1 000 rokov,“ konštatoval miestny predstaviteľ Sean Conway. Úrady v okrese Boulder registrujú 230 nezvestných, ďalších 350 nezvestných je v susednom okrese Larimer. Za nezvestné sa však považujú aj osoby, ktoré doteraz nekontaktovali vystrašených príbuzných. V zasiahnutom regióne sú veľké problémy s komunikáciou, pretože záplavy poškodili telekomunikačné stožiare.

Miestni obyvatelia sa preto zo svojich mobilných telefónov nedovolajú. Živel v oblasti napáchal škody za desiatky miliónov dolárov. V okrese Boulder potrebujú 150 miliónov dolárov na opravu až 240 kilometrov ciest a až 30 mostov, spresnil miestny šéf dopravy George Gerstl.

Tisíce ľudí pre záplavy evakuovali. Pri preprave ďalších osôb do bezpečia pomáha armáda s vrtuľníkmi. Podľa úradov stále zostáva množstvo obcí odrezaných od okolia. Viac ako týždeň trvajúce dažde zasiahli asi 200 kilometrov dlhý pás v podhorí Skalistých hôr, ktorý okrem Boulderu zahŕňa aj mestá Fort Collins, Denver či Colorado Springs. Americký prezident Barack Obama vyhlásil pre postihnutú oblasť stav núdze, čo umožňuje poskytnúť federálnu pomoc.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Colorado #záplavy