Ruskí hasiči zlikvidovali požiar na jadrovej ponorke

Hasiči v opravárenských lodeniciach Zvezda v zátoke Boľšoj Kameň na ruskom ďalekom východe po niekoľkých hodinách zlikvidovali požiar na jadrovej ponorke.

16.09.2013 07:09 , aktualizované: 10:41
debata (1)

Veliteľstvo vojenského námorníctva uisťuje, že únik radiácie nehrozí, zbrane z ponorky vyňali ešte pred začiatkom opravy, rovnako tak bol odstavený jadrový reaktor. „Situácia je plne pod kontrolou. Obyvateľom mesta nič nehrozí,“ ubezpečil hovorca flotily.

Ruské médiá najprv informovali, že požiar vypukol na ponorke Irkutsk, ale podľa velenia flotily sa táto ponorka nachádza pri Kamčatke, zatiaľ čo v plávajúcom doku sa opravuje plavidlo rovnakého typu, ponorka Tomsk, ktoré má teraz problém.

Hustý dym podľa agentúry Interfax začal stúpať z priestoru medzi dvoma plášťami trupu ponorky. Pätnásť hasičských tímov z tichooceánskej flotily a z ministerstva pre mimoriadne situácie sa požiar snažia uhasiť s pomocou peny. Na mieste je aj loď pre kontrolu radiácie.

„Jadrová ponorka sa nachádza v oprave. Požiar vypukol v pondelok ráno počas zváračských prác,“ povedal agentúre nemenovaný zdroj z velenia flotily. „Žiadne nebezpečenstvo nehrozí, ani nie sú žiadni zranení, radiačná situácia je v norme. Situácia je plne pod kontrolou,“ zdôraznil. Dodal, že hneď po vypuknutí požiaru z ponorky organizovane odišla jej posádka.

Podľa miestnej agentúry PrimaMedia oheň vzbĺkol v nádrži slúžiacej na vyvažovanie lode, kde začal horieť starý náter. Zvárači sa pokúšali plamene uhasiť sami, ale ukázalo sa, že hasičské prístroje sú prázdne. Vzhľadom k tomu, že hasenie trvá už niekoľko hodín, je zrejme pravdepodobné, že vzplanuli aj káble a gumový povrch lode.

Ponorka K-150 Tomsk projektu 949 Antej (v kóde NATO Oscar II) bola postavená začiatkom 90. rokov minulého storočia. Posledným plavidlom tejto triedy bola ponorka Kursk, ktorá sa potopila v auguste 2000.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ponorka #Tomsk #jadrová ponorka