Colné únie nie sú pre Ukrajinu prekážkou

Ukrajina je veľkou krajinou a preto jej záujmy smerujú aj za hranice Európskej únii ako postsovietskeho priestoru, povedal pre Pravdu ukrajinský minister zahraničných vecí Leonid Kožara na adresu úsilia Kyjeva o politické zbližovanie s úniou ale aj s colnou úniou Ruska, Bieloruska a Kazachstanu ako zónou voľného obchodu.

16.09.2013 10:30
colné únie, ukrajina, leonid kožar, minister Foto: ,
Šéf ukrajinskej diplomacie Leonid Kožara.
debata (1)

Nie je to ale chytanie dvoch zajacov naraz, ktoré v takomto prípade končí väčšinou tým, že ani jedného nechytíte?
Musím vás opraviť. My chytáme nie dvoch, ale niekoľkých zajacov naraz. A úspešne. Napríklad až jedna tretina nášho zahraničného obchodu pripadá na Rusko a krajiny v rámci colnej únie. Moja prvá cesta po politických prázdninách ale viedla do Latinskej Ameriky, do Kolumbie a Panamy. A výsledky sú pre Ukrajinu dobré. Pre nás je dôležitá existencia strategického smerovania podporovaná vedením krajiny. Vrátane podpory rozvoju obchodovania s Ruskom, ktoré je v tom smere náš partner číslo jeden. Len v minulom roku bol náš vzájomný obchodný obrad 50 miliard dolárov. Aj z toho vidieť, že naša politika nie je protirečivá. Našim nemenným cieľom je voľne obchodovať na východe i západe. Podľa nás existencia dvoch zón voľného obchodu si neprotirečia. Pre Ukrajinu sú obe dôležité. Ich režimy musíme koordinovať ako partneri. Podobnú spoluprácu máme s viacerými postsovietskymi republikami ale aj s Izraelom, Vietnamom alebo rokujeme aj s Tureckom.

Chcete vari tvrdiť, že protivorečivosť v tomto smere je výmyslom politikov a médii?
Ide o problém, ktorý nám vnucujú zvonku. Ukrajina je pripravená na viacvektorovú priateľskú politiku. Napokon nie sme ani v žiadnom bloku. A ak to zatiaľ niektorým politikom kole oči, tak my to považujeme za našu prednosť. Ukrajina sa ale stala súčasťou geopolitického zápasu, ktorému ani tak silný štát ako je náš, nemusí odolať. Z druhej strany to ale potvrdzuje dôležitosť Ukrajiny. Ak vydržíme, tak vyhráme. V opačnom prípade to bude znamenať našu prehru.

Možno dnes ale stáť bokom, keď najnovší zahraničnopolitický vývoj smeruje k viac polárnemu svetu o čom svedčí napríklad úsilie Moskvy nahradiť ním súčasnú dominanciu USA?
V súčasnosti náš kabinet študuje viac ako 200 dohôd s colnou úniou Ruska, Bieloruska a Kazachstanu. Zisťujeme, ku ktorým sa môžeme pridať. Jediným limitom sú pritom záväzky k EÚ. Spomínaná problematika má dve roviny – politickú a ekonomickú. Z pohľadu tej druhej Ukrajina aj Rusko sú členmi Svetovej organizácie voľného obchodu (WTO). Aj colná únia je priestorom na voľné obchodovanie. Akurát v rámci jednotnej colnej hranice. Ak sa teda vzdáme politických sentimentov a naše vzťahy budeme budovať podľa pravidiel WTO, tak žiadne rozpory nebudú vznikať. Navyše, ak Ukrajina podpíše asociačnú dohodu s úniou, tak mnohé tlaky zvonku automaticky prestanú.

Podpis dohody sa očakáva už koncom novembra vo Vilňuse. Ibaže je tu ešte napríklad reforma právneho systému a hlavne tzv. faktor Tymošenková na ktorý neustále upozorňuje Brusel. V prípade expremiérky stihne ju Kyjev prepustiť na liečenie napríklad v zahraničí, ešte do rokovania vo Vilňuse alebo sa jej osud za mrežami nezmení?
Nik dnes, prezident, vláda aj vládna Strana regiónov, nemá radosť z toho, že pani Tymošenková je dnes vo väzení. Zároveň pripomínam, že začiatok kauzy siaha do čias vládnutia predchádzajúcej vládnej garnitúry, ktorá ju iniciovala. Trestné stíhanie Tymošenkovej odštartovali bývalí spolupracovníci expremiérky ako aj niekdajší prezident Viktor Juščenko. Odhliadnúc od toho, milióny Ukrajincov považujú verdikt súdu za správny. Podľa jeho zdôvodnenia expremiérka nemala právo sama rozhodovať, ignorovať stanovisko kabinetu, ktorý ju nepodporil. A napokon je tu obrovská hospodárska strata. Výsledkom dohody z Ruskom o dodávkach plynu, ktorú Tymošenková podpísala, je naša ročná strata vo výške viac ako 5 miliard eur. Znamená to 120 eur ročne na hlavu každého obyvateľa vrátane kojencov. Tu už nejde o nespravodlivé rozhodnutie ale o zločin páchaný na národných záujmoch.

Kauza ale stále existuje a bolo by krátkozraké tváriť sa, že nie je.
Uvedomujeme si, že prípad Tymošenkovej je v prvom rade spolitizovaný. Nie je tajomstvom, že jej strana Baťkivščina (Vlasť) je spojencom Európskej národnej strany. A práve ona je iniciátorom rôznych rezolúcii v Európskom parlamente. Napriek tomu hľadáme možné riešenie.

Aké konkrétne?
Musí to byť v súlade s našou vnútropolitickou situáciou ako aj s platnou ústavou. Napokon v rezolúcii EP, ktorý navrhla už spomínaná Európska národná strana, bod tretí jasne výzva na oslobodenie Tymošenkovej bez predchádzajúcich podmienok. Premenené na drobné teda bez úcty k zákonom. Také čosi ale nie je možné. Navyše expremiérka odmieta spolupracovať a aj preto dodnes nie je jasný jej skutočný zdravotný stav. Tvrdí ale, že je chorá. Riešiť problém je možné len v súlade so zákonom.

Predsa len stihnete to do podpisu asociačnej dohody alebo nie?
Možné je všetko. Ale pre mňa ako ministra veľkej krajiny i politika je nepochopiteľný postoj niektorých vplyvných politikov v EÚ, ktorí na misku váh dávajú osud 46 miliónovej Ukrajiny a 500 miliónov občanov únie spolu s kriminálnym či­nom.

Ako vnímate skutočnosť, že na Slovensku sa objavili hlasy, podľa ktorých na ukrajinskú aj keď oprávnenú snahu začleniť sa do Európy a ruský nesúhlas s tým najviac dopláca Slovensko. Na mysli majú plánované plynovody obchádzajúce našu krajinu, čo znamená minimálne stratu zisku z tranzitu do západnej Európy.
Jedno sa nemení – Ukrajina, Slovensko ale aj ďalšie krajiny, ktoré sú na ceste k najväčším odberateľom ruského plynu, sú schopné garantovať bezpečné dodávky. Väčšina ruského plynu aj dnes smeruje do západnej Európy cez Ukrajinu a Slovensko.

A čo spomínané plány nových plynovodov?
Ide o projekty, ktoré majú v budúcnosti zvýšiť priepustnosť dodávok k príjemcom plynu v Európe. Nebude to ale zámena za už existujúce plynovody. Žiaľ, niektoré projekty majú politický podtón. Je chybou ak sa veľká politika mieša do veľkej ekonomiky. Aj tu ale platí, že na rozdiel od politikov sa obchodníci vždy dohovoria. Ani tí najvplyvnejší politici nedokážu zabrániť spolupráci silným ekonomikám. V tejto súvislosti stojí za zmienku štvrtkové zverejnenie vyhlásenia colnej únie Ruska, Bieloruska a Kazachstanu. Podľa neho spolupráca s Ukrajinou bude pokračovať aj po podpise asociačnej dohody s Bruselom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #colné únie #leonid kožar #minister #Ukrajina