Snowden stále žije v Rusku v utajení, má ochranku

Američan Edward Snowden, stíhaný v USA za špionáž a vyzradenie utajovaných informácií, žije v ruskom azyle na tajnom mieste pod ozbrojenou ochranou.

17.09.2013 09:16
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata

Ruskej televízii to povedal jeho advokát Anatolij Kučerena. Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb po Rusku inkognito cestuje a očakáva návštevu príbuzných z USA. „Nikomu nepovieme, kde žije,“ vyhlásil Kučerena v rozhovore pre televíziu RT, z ktorého v utorok citovala agentúra Interfax. „Jeho život v utajení je vzhľadom na vysokú mieru rizika pochopiteľný. Odtajniť miesto Snowdenovho pobytu zatiaľ nie je možné,“ dodal.

Snowden dostal začiatkom augusta v Rusku ročný azyl po viac než mesačnom pobyte v tranzitnom priestore medzinárodného letiska Šeremeťjevo. Tam sa dostal po prílete z Hongkongu, kde vyzradil informácie o americkému tajnom programe na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov. Spojené štáty opakovane a neúspešne žiadajú Moskvu o jeho vydanie.

Snowden má podľa Kučerenu ozbrojenú ochranu, o jeho osobnú bezpečnosť sa starajú pracovníci privátnej bezpečnostnej služby. Voľne sa po Rusku pohybuje, no nikto ho zatiaľ pri jeho cestách v krajine nepoznal. Zo Spojených štátov majú Snowdena čoskoro navštíviť rodičia a prarodičia.

Kučerena potvrdil, že Američan má ešte ďalšie tajomstvá, ktorá dosiaľ nezverejnil. „Nepochybne ich má, veď pomerne dlho pracoval pre Ústrednú spravodajskú službu (CIA). Je to schopný profesionál,“ konštatoval advokát.

Ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s poskytnutím azylu pre Snowdena s podmienkou, že zanechá „protiamerické činnosti“ a nebude publikovať ďalšie informácie poškodzujúce USA. V médiách sa odvtedy niektoré ďalšie utajované informácie objavili, podľa ľudí zo Snowdenovho okolia ich však Američan odovzdal novinárom ešte pred získaním ruského azylu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Rusko