Čína sa zmení. Je to len otázka času

Čchen Kuang-čcheng je nevidiaci čínsky disident, ktorý na jar v roku 2012 bol aktérom medzinárodného škandálu. Utiekol z domáceho väzenia na americký konzulát.

17.09.2013 11:00
čína, disident, čchen kuang-čcheng, škandál Foto: ,
Čchen Kuang-čcheng (na snímke ho vedie manželka) povedal pre Pravdu, že dôležitý je hodnotový systém každého človeka. ,,Keď sa deje nejaká nespravodlivosť, mali by sme začať premýšľať, čo s tým môžeme urobiť. A keď je niečo správne, tak by sme sa to mali snažiť podporiť a udržať," poznamenal nevidiaci čínsky disident.
debata (18)

Po niekoľkých týždňoch nakoniec odletel do USA. Čchen vo svojej krajine poskytoval právne rady hendikepovaným ľuďom a ženám, ktoré miestne úrady nútil k interrupciám. Viac ako štyri roky strávil vo väzení. „Môj prípad bol pre čínsky režim fackou. Zdá sa, akoby tomu nevenovali až takú veľkú pozornosť, ale z ich reakcií vyplýva, že im to prekáža,“ povedal Čchen pre Pravdu na konferencii Fórum 2000: Spoločnosti v prerode.

Keď ste v apríli 2012 preliezali múr, aby ste ušli z domáceho väzenia, ktoré na vás uvalil čínsky režim, na čo ste mysleli, čo ste chceli v tú noc dokázať?
Úplne jasne som si uvedomoval, že to, čo robí diktátorský režim ľuďom, dospelo do bodu, keď je potrebné niečo robiť.

Čo ste však chceli útekom dosiahnuť, aký bol váš plán a darí sa vám ho napĺňať?
Veľmi jednoznačne som chcel podporiť povedomie o ľudských právach. Je to pre mňa veľmi podstatné. To, že si vtedy americká strana nejakým spôsobom vôbec uvedomila, že čínsky režim používa voči ľuďom násilie, je dôležité. Ovplyvňuje to konanie nedemokratického režimu. Keď Washington chápe, že Peking porušuje ľudské práva, že systém je založený na korupcii, teda na peniazoch ukradnutých ľuďom, je to podstatné. Môj prípad bol pre čínsky režim fackou. Zdá sa, akoby tomu nevenovali až takú veľkú pozornosť, ale z ich reakcií vyplýva, že im to prekáža.

Verili ste, že keď sa dostanete medzi dve veľmoci USA a Čínu, Američania vám skutočne pomôžu? Jedna strana sú ľudské práva, druhá politické záujmy. Boli ste presvedčený, že vás Spojené štáty ochránia?
Uvidíme, či Amerika bude trvať na svojich princípoch. Ak ma však podporujú demokratické krajiny, nevnímam to tak, že pomáhajú mne ako jednotlivcovi. Stoja za mnou ako za niekým, kto reprezentuje myšlienku podpory ľudských práv. Krajiny by si mali uvedomiť, že je to aj ich povinnosť, že nesú za to nejakú zodpovednosť. Odkedy som utiekol, bolo jasné, že sa režim bude snažiť zastrašiť mňa aj členov mojej rodiny. Viem, čo sa deje. Môj synovec je momentálne vo väzení a na tom sa asi nič nezmení v blízkom čase. Keď však režim útočí na mojich príbuzných, ukazuje svetu, aký je a nemôže to prehnať.

Ste nevidiaci a celý svoj život ste pomáhali ľudom, ktorí mali aj zdravotné postihnutia, zastávali ste sa žien, ktoré sa museli podrobiť núteným interrupciám. Vyplýva vaše hľadanie spravodlivosti aj z toho, že svoj hendikep vnímate ako akúsi nespravodlivosť?
Len preto, že nevidím, nevnímam život spôsobom, že svet je ku mne nespravodlivý. Či je niečo spravodlivé alebo nespravodlivé, vie každý pomerne jednoducho rozlíšiť. Dôležitý je hodnotový systém každého človeka. Podstatnejšie však je, aby sme si uvedomili, že keď sa deje nejaká nespravodlivosť, mali by sme začať premýšľať, čo s tým môžeme urobiť. A keď je niečo správne, tak by sme sa to mali snažiť podporiť a udržať. V spoločnosti je to úplne rovnaké, ako v bežnom živote. Keď vidíte, že sa stalo niečo zlé u vašich susedov, uvažujete nad tým, ako tento problém odstrániť. Mnoho ľudí sa len sťažuje. Málo z nás rieši otázku, čo môžem urobiť ja preto, aby sme sa mali všetci lepšie. Mali by sme byť aktívni, nielen si sťažovať. Vtedy sa svet začne meniť.

Koľko ľudí ako ste vy je potrebných na to, aby zmenili obrovskú Čínu?
Spoločnosť v mojej krajine sa už mení. Tlak na to, aby k tomu došlo, sa zvyšuje. Je len otázkou času, kedy to dospeje tak ďaleko, že sa krajina zmení. Stane sa to však. Úlohu v tom hrajú aj médiá. Keď sa budú viac zaujímať o obyčajných ľudí, nie o politikov.

Môžu niečo zmeniť čínske médiá, ktoré sú pod kontrolou vlády?
Nie, nemyslel som tie. Tie oficiálne propagujú komunistickú stranu. Sú však obyčajní čínski novinári, ktorí kladú nepríjemné otázky a venujú sa problémom. Najmä na internete sú slobodné médiá.

Tvrdíte, že zmena závisí od jednotlivcov. Aký je váš recept na to, aby našli odvahu?
Autoritatívne režimy stoja na troch pilieroch. Násilí, klamstvách a strachu. Keď stotisíc ľudí napíše v Čína na internete pravdu o režime, naruší pilier klamstiev. Netvrdím, že všetci v sebe dokážu nájsť odvahu, alebo že ju nájsť musia. Keď však viete, čo je pravda, oslabí to aj piliere klamstiev a strachu.

Čínsky disident Čchen Kuang-čcheng

  • Narodil sa v roku 1971 ako najmladší spomedzi piatich bratov v roľníckej rodine žijúcej na vidieku.
  • Keď mal 6 rokov, stal sa nevidiaci – silná horúčka mu zničila očné nervy.
  • Študoval akupunktúru a masérstvo (jediné odbory pre nevidiacich). Pracoval ako masér v nemocnici.
  • Obhajuje záujmy hendikepovaných a žien, ktoré sú nútené potratiť (čínska politika jedného dieťaťa). Vystupoval aj proti znečisťovaniu životného prostredia.
  • Odmietal ustúpiť od svojich princípov, bol odsúdený na štyri roky za mreže. Po prepustení naňho uvalili domáce väzenie. Vlani na jar sa mu však podarilo utiecť na americký konzulát.
  • Je ženatý, má syna a dcéru. Manželka vyučovala angličtinu, neskôr to zanechala, aby mu mohla pomáhať v ľudskoprávnych aktivitách.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #škandál #disident #čchen kuang-čcheng