Sledovanie telefonátov tajnými službami USA je podľa súdu legálne

Rozsiahly zber údajov o telefonátoch miliónov ľudí, ktorý vykonávajú americké spravodajské služby, je v súlade so zákonom.

17.09.2013 23:02
debata (11)

Vyplýva to zo zverejneného verdiktu osobitného amerického súdu dohliadajúceho na tajné služby. Podľa agentúry Reuters bral súd pri svojom rozhodovaní do úvahy odhalenie urobené bývalým spolupracovníkom spravodajských služieb USA Edwardom Snowden.

Podľa informácií, ktoré niekdajší technik Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Snowden v júni vyniesol na verejnosť, monitoruje NSA v rámci tajného sledovacieho programu napríklad záznamy o dĺžke trvania hovorov alebo o telefónnych číslach, medzi ktorými hovory prebiehajú. Toto odhalenie pobúrilo časť americkej verejnosti, politici vrátane prezidenta Baracka Obamu však činnosť spravodajcov hájili ako prevenciu hrozby teroristických útokov.

Súd teraz rozhodol o tom, že každodenné sledovanie údajov o telefonátoch miliónov ľudí neporušuje americké zákony na ochranu súkromia. Podľa sudkyne Claire Eaganovej prihliadal súd aj ku Snowdenovým odhaleniam, bez ohľadu na ne však považuje činnosť spravodajcov za legálnu.

Tridsaťročný počítačový expert Snowden získal dočasný azyl v Rusku. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže a snažia sa dosiahnuť jeho vydanie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #sledovanie #odpočúvanie