Asad: Sýria zničí svoje chemické zbrane, bude to najmenej rok

Sýrsky prezident Bašar Asad priznal v rozhovore pre americkú spravodajskú televíziu Fox News, že Sýria má chemické zbrane a uistil zároveň, že tento arzenál bude zničený.

19.09.2013 08:07
Baššár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (18)

Jeho likvidácia bude stáť jednu miliardu dolárov a potrvá najmenej rok, povedal Asad v interview urobenom v utorok v Damasku, ktoré FoxNew odvysielala v stredu večer. Sýrska vláda dodrží dohodu dosiahnutú s Ruskom a USA ohľadom likvidácie svojho chemického arzenálu, povedal Asad. Zároveň ale kategoricky vyhlásil, že jeho sily nie sú zodpovedné za útok s nasadením chemických zbraní z 21. augusta pri Damasku.

Asad vo svojom vystúpení podľa agentúry Reuters povedal, že jeho vláda je pripravená odovzdať svoje chemické zbrane ktorejkoľvek krajine, ktorá bude ochotná vziať na seba riziko ich prevzatia.

Na otázku, či by bol ochotný odovzdať sýrske chemické zbrane americkej vláde, Asad odpovedal: „Ako som povedal, bude to vyžadovať veľa peňazí, zhruba jednu miliardu. Bude to veľmi škodlivé pre životné prostredie. Ak je americká administratíva pripravená zaplatiť také peniaze a prevziať zodpovednosť za prevezenie toxických látok do Spojených štátov, prečo by to neurobili?“

Asad pred týždňom podpísal dekrét o pristúpení Sýrie k Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní. V sobotu potom Spojené štáty a Rusko dospeli k rámcovej dohode v otázke zničenia sýrskych chemických zbraní. Sýria musí podľa dohody do týždňa odovzdať zoznam svojho chemického arzenálu, do polovice budúceho roka musia byť chemické zbrane zo Sýrie odvezené a zničené. Experti však pochybujú, že sa podarí tento plán v podmienkach občianskej vojny v krajine realizovať.

Sýrsky prezident ale vyhlásil, že jeho krajina „nie je v občianskej vojne“. „Máme vojnu, nový druh vojny s desaťtisícmi džihádistov viac ako 80 národností, povedal Asad. "Môžem vám povedať, že 80 percent – a niektorí hovoria 90 percent, nemáme presné údaje – týchto teroristov, sú členovia Al-Kajdá a jej odnože,“ dodal v rozhovore v angličtine s dvoma významnými redaktormi televízie Fox News.

V tejto vojne podľa Asada zahynulo od jej vypuknutia pred dvoma a pol rokmi „desaťtisíce Sýrčanov“ a 15 000 vládnych vojakov. Tí boli zabití väčšinou pri „teroristických útokoch, samovražedných atentátoch a vraždách“.

Povedal tiež, že nepristúpil na zničenie sýrskeho chemického arzenálu kvôli americkej hrozbe vojenského zásahu. "Sýria sa nikdy nepodvoluje hrozbám. Skôr sme odpovedali na ruskú iniciatívu, z vlastnej potreby a presvedčenia, " vyhlásil Asad.

Použitie chemických zbraní, konkrétne nervového plynu sarín, pri augustovom útoku pri Damasku „jasne a nezvratne“ preukázali inšpektori OSN vo svojej správe predloženej v pondelok generálnemu tajomníkovi OSN. Neukázali však v nej na jeho vinníka. Asad označil v rozhovore s Fox News túto správu inšpektorov za „nereálnu a nepravdivú“.

„Každý môže vyrobiť sarín,“ vyhlásil sýrsky prezident a dodal, že útok pri Damasku bol zločinom. „Takže nie, my sme ho nespáchali. Jedným slovom, nepoužili sme žiadne chemické zbrane v Ghúte( damašské predmestie),“ vyhlásil Asad.

Západné štáty , predovšetkým Francúzsko, Veľká Británia a USA, na základe predloženého dôkazového materiálu považujú za „nespochybniteľné­ho“ páchateľa augustového chemického útoku vládu v Damasku. Rusko naproti tomu podporuje stanovisko sýrskej vlády a označuje útok za provokáciu zo strany povstalcov.

Bezpečnostná rada OSN v súčasnosti pripravuje rezolúciu žiadajúcu od Damasku likvidáciu jeho chemického arzenálu. Zástupcovia piatich stálych členov Rady sa v stredu už druhýkrát zišli na prerokovanie návrhu rezolúcie predloženého západnými štátmi. Snažia sa nájsť kompromis medzi požiadavkou Západu, aby rezolúcia obsahovala hrozbu silou, ak by sa jej Damask nepodriadil, a kategoricky odmietavým stanoviskom Moskvy v tomto bode. Ak by sa podarilo piatim stálych členov BR dospieť ku kompromisnému riešeniu, mohla by Rada o dokumente hlasovať cez víkend, uviedla agentúra Reuters.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad #chemické zbrane