Pápež: Cirkev má byť milosrdná k rozvedeným a homosexuálom

Pápež František vyzval rímskokatolícku cirkev, aby homosexuálov a rozvedené osoby zahŕňali milosrdenstvom.

20.09.2013 07:37 , aktualizované: 09:43
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (7)

Náboženskí predstavitelia by mali byť podľa neho otvorenejší a chápavejší a nechovať sa ako chladní a dogmatickí byrokrati. Informoval o tom vo štvrtok jezuitský mesačník Civilta Cattolica, ktorému František poskytol svoj vôbec prvý dlhý rozhovor.

Pápež, ktorý čelí kritike, že sa od svojho nástupu do funkcie pred pol rokom jasne nevyjadril k potratom, antikoncepcii alebo homosexuálom, sa proti tomu ohradil vyhlásením, že nie je možné vymedzovať sa v takýchto záležitostiach bez kontextu.

„Keď hovoríme o týchto otázkach, musíme o nich hovoriť v kontexte. Učenie cirkvi, keď na to príde, je jasné a ja som synom cirkvi. Ale nie je nutné hovoriť o týchto otázkach dookola,“ povedal. „Boh v živote sprevádza osoby a my ich tiež musíme sprevádzať. Je nutné ich sprevádzať s milosrdenstvom,“ podotkol konkrétnejšie na adresu homosexuálov. „Musíme nájsť novú rovnováhu, ináč sa celý morálny rebríček cirkvi môže zrútiť ako domček z kariet,“ dodal.

František sa zastal aj rozvedených žien, ako aj tých, ktoré podstúpili umelé prerušenie tehotenstva. „Myslím na ženu, ktorá trpela rozpadom manželstva, počas ktorého podstúpila interrupciu, znovu sa vydala a teraz žije šťastne spolu s piatimi deťmi. Interrupcia ju ťaží a úprimne ju ľutuje,“ vysvetlil.

Pápež tiež hovoril o potrebe skúmať úlohy žien v cirkvi. Konkrétnejšie sa však k tejto otázke nevyjadril. Rímsky biskup pochádzajúci z Argentíny zároveň priznal, že vo svojom živote nekonal vždy správne a že jeho autoritársky spôsob prijímania rozhodnutí vo funkcii jezuitského predáka v Buenos Aires vyvolával problémy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #homosexuál #rozvedení