Rezolúcia neprešla, Izrael svoj jadrový potenciál neodhalí

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok zamietla rezolúciu arabských štátov o jadrových zbraniach Izraela.

20.09.2013 11:36 , aktualizované: 14:18
Jadro, nukleárne, jadrové, atómové zbrane
Ilustračné foto
debata (16)

Rezolúcia mala vyjadriť znepokojenie nad izraelským jadrovým potenciálom, čo by bolo priznaním, že takéto zbrane v Izraeli existujú. Členské krajiny rezolúciu zamietli pomerom 51:43 hlasom.

Izrael vlastníctvo jadrových zbraní nikdy nepriznal. Jeho západní spojenci o nich na rozdiel od arabských štátov nehovoria. Vo Viedni skončí štvordňová generálna konferencia MAAE a arabskí účastníci pripravili rezolúciu ku piatkovému hlasovaniu.

Očakáva sa tesný výsledok. Ak by prešla, mohla by agentúra Izrael vyzvať, aby sa pripojil k zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), čo znamená, že by musel svoje prevádzky otvoriť inšpekciám.

Ramzi Izaldín Ramzi, ktorý vedie v MAAE skupinu Ligy arabských štátov, povedal, že návrh rezolúcie nestiahnu a ešte v piatok ho predložia na hlasovanie. „Svet musí vedieť, že sa Izrael nespráva konštruktívne, že má jadrovú zbraň,“ povedal.

Západní komentátori usúdili, že na izraelské jadrové zbrane muselo v súčasnej diskusii o sýrskych chemických zbraniach zákonite dôjsť. Denník The International Herald Tribune napísal, že americký prezident Barack Obama sa musí pripraviť na to, že USA ako hlavný spojenec Izraela budú do tejto debaty zatiahnuté.

Sýrsky prezident Bašár Asad prehlasuje, že dôvodom budovanie sýrskeho chemického arzenálu boli práve izraelské jadrové zbrane. Ak je teraz ochotný sa ich zbaviť, vyvstane okamžite otázka ohľadom Egypta (ktorý má tiež chemické zbrane) a Izraela. Ani jedna z týchto krajín v minulosti nepristúpila k dohovoru o biologických zbraniach. Izrael nie je členom NPT, zatiaľ čo ostatné krajiny regiónu áno.

Sýria sa napriek tomu pokúšala tajne postaviť jadrový reaktor, ktorý Izrael zbombardoval. Inšpektori MAAE zatiaľ miesto podrobne nemohli prehliadnuť. Rusko teraz tlačí na čo najbližší dátum konferencie členských krajín NPT, ktorá sa stále odkladá.

Jeho minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že by na nej mali byť zástupcovia ako Izraela, tak Iránu. Snažil sa dokonca túto tému dostať do americko – ruskej dohody o sýrskych chemických zbraniach, avšak americký minister John Kerry to nedovolil.

Obama bude musieť zvoliť poctivejší prístup a prestať ignorovať izraelský jadrový potenciál, ak má niekto brať americký hlas na konferencii k NPT vážne, súdi komentátori IHT .

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #rezolúcia #jadrové zbrane #maae