Atentátnici pred kostolom v Pakistane zabili najmenej 75 ľudí

Najmenej 75 ľudí v nedeľu zomrelo a 130 sa zranilo pri bombovom útoku dvoch samovražedných atentátnikov pred kostolom v Pešávare na severozápade Pakistanu.

22.09.2013 11:15 , aktualizované: 18:49
debata (1)

Medzi obeťami masakry v kresťanskom objekte sú podľa policajných zdrojov aj ženy a deti. K historicky najkrvavejšiemu útoku proti kresťanskej komunite v krajine sa podľa agentúry AP prihlásila pakistanská odnož hnutia Taliban.

Vo vyhlásení citovanom AP organizátori atentátu hovoria, že budú pokračovať v útokoch proti nemoslimom, kým Spojené štáty nezastavia útoky svojich bezpilotných lietadiel v odľahlej kmeňovej oblasti na severozápade Pakistanu. Podľa pakistanských spravodajských zdrojov sa najnovšie taký úder odohral dnes, keď strely zasiahli niekoľko cieľov na kmeňovom území Severný Vazíristán. Zabitých bolo šesť údajných radikálnych bojovníkov.

Prvé správy hovorili o jednom atentátnikovi. Podľa očitých svedkov, ktoré citovala miestna televízia Geo TV, zazneli v rozmedzí niekoľkých sekúnd dve explózie. V kostole stojacom v husto obývanej štvrti neďaleko trhoviska bolo na nedeľnej omši údajne najmenej 600 veriacich, ktorí práve v čase útoku vychádzali z budovy.

Podľa policajných zdrojov boli na mieste útoku nájdené aj odtrhnuté nohy jedného z atentátnikov.

Kresťania tvoria zhruba štyri percentá z celkového počtu 180 miliónov obyvateľov Pakistanu. Snažia sa zachovávať zdržanlivosť a neupozorňovať na seba v krajine, kde sa terčom islamistických radikálov často stávajú podľa nich kacírske komunity, vrátane kresťanov a šiitov.

V roku 2009 napadol asi tisícový dav moslimov kresťanskú štvrť v meste Godžra v provincii Pandžáb. Útočníci zapálili dva kostoly a asi 40 domov, stovku ďalších vyplienili. Najmenej sedem kresťanov uhorelo. Náboženskí extrémisti zaútočili na kresťanov preto, že údajne znesvätili korán. Podľa provinčného ministra spravodlivosti ale k urážke tejto posvätnej knihy moslimov vôbec nedošlo. Bola to vraj len fáma, ktorá mala vyvolať chaos.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Pakistan #mŕtvi #Bomby