Rukojemnícky útok v Nairobi sa skončil

Kenský prezident Uhuru Kenyatta večer v kenskej televízii oznámil koniec zásahu bezpečnostných síl proti skupine teroristov, ktorá v sobotu prepadla nákupné stredisko Westgate v Nairobi.

24.09.2013 06:57 , aktualizované: 19:46
keňa Foto: ,
Prizerajúci sa na archívnej fotografii zhromažďujú na kopci v Nairobi, aby uvideli nákupné centrum Westgate Mall po silnej paľbe.
debata (5)

Počas štvordňových bojov s útočníkmi zo somálskych islamistických milícií Šabáb podľa prezidenta prišlo o život šesť vojakov a zahynulo 61 civilistov. Kenyatta tiež ohlásil, že päť teroristov je po smrti a 11 zatknutých. Nepotvrdil predchádzajúce správy, podľa ktorých boli v komande tiež Američania a občianka Británie.

Kenyatta povedal, že experti teraz pracujú na odhalení národnosti útočníkov. Vyhlásil tiež trojdňový štátny smútok, ktorý sa začne v stredu.

Pri opise udalostí prezident oznámil, že niekoľko poschodí nákupného centra sa zrútilo. "Útočníkov sme pokorili a porazili, " vyhlásil Kenyatta.

Teroristické komando spustilo operáciu v sobotu napoludnie v centre, kam chodia nakupovať Keňania aj cudzinci. Operácia proti nemu trvala do utorkového večera, aj keď úrady avizovali koniec akcie už ráno.

Somálski militanti hrozia ďalšími útokmi

Podľa médií je niekoľko desiatok ľudí nezvestných. Milície Šabáb do poslednej chvíle prostredníctvom internetu tvrdili, že ich bojovníci stále držia pozície. Pohrozili ďalšími útokmi, ak Keňa nestiahne svojich vojakov zo susedného Somálska. "Je tu nespočetné množstvo mŕtvych tiel roztrúsených vnútri obchodného centra a Mudžahedíni (svätí bojovníci) stále držia svoje pozície, " uviedli milície Šabáb na internetovom mikroblogu.

Hovorca milícií v audiozázname na internete pohrozil kenskej vláde a „všetkým, ktorí ju podporujú“, ďalšími útokmi. „Ak chcú pokoj, nech odídu z nášho územia. Ak to neurobí, potom toto bola len prvá kvapka v porovnaní s tým, čo bude nasledovať,“ tvrdil hovorca.

Skupina pravidelne mení účty na Twitteri, pretože prevádzkovatelia mikroblogu ich pravidelne zmrazujú. Šabáb ale podľa Reuters informuje vybraných novinárov a ďalších odberateľov o týchto zmenách e-mailom alebo inými prostriedkami.

Medzi útočníkmi bola aj žena

Šéfka kenskej diplomacie Amina Mohamedová vyhlásila, že medzi útočníkmi boli dvaja či traja Američania a Britka. Ministerka povedala, že dotyční Američania boli mladíci vo veku 18 až 19 rokov, somálskeho alebo arabského pôvodu, a že v USA „žili v Minnesote a ešte na jednom ďalšom mieste“. Prezident Kenyatta však povedal, že to potvrdiť nemôže.

V prípade Britky médiá špekulovali, že to môže byť dvadsaťdeväťročná Samantha Lewthwaiteová, ktoré sa vraj na podobných útokoch podieľala už mnohokrát v minulosti. Ide údajne o fanaticky prezývanú Bielu vdovu, ktorá bola vydatá za samovražedného atentátnika, ktorý sa podieľal na bombových útokoch v londýnskej hromadnej doprave v júli 2005. Experti sa snažia zistiť totožnosť mŕtvej belošky, ktorá bola v obchodnom areáli po prestrelke s teroristami objavená medzi mŕtvymi.

Africká únia rozhodla, že zintenzívni boj proti Šabábu. AU vyslala do Somálska jednotku AMISOM s 17 000 ľuďmi. Bojuje proti milíciám od roku 2007 a ​​slúžia v nej hlavne Keňania, Uganďania a Burunďania. V minulých dvoch rokoch sa im podarilo vytlačiť Šabáb z Mogadiša a ďalších bášt v strede Somálska.

Šabáb majú podľa odhadov 7000 až 9000 členov a vlani sa táto organizácia napojila na teroristickú sieť al- Kajdá. Útok v Keni označuje za odvetu za kenské vojenské nasadenie v Somálsku.

Útok na Westgate podľa stanice BBC podniklo v sobotu 12 až 15 útočníkov, ktorí začali hádzať granáty a strieľať po zákazníkoch a predavačoch. Medzi mŕtvymi sú deti a najmenej 18 cudzincov, napríklad šesť Britov, ako aj občania Francúzska, Kanady, Holandska, Austrálie, Peru, Indie či Číny.

Denník Bielej vdovy : Kiež by moje deti boli samovražední atentátnici

Vizitka Britky Samanthy Lewthwaiteovej, ktorá údajne iniciovala teroristický útok v Nairobi (experti sa snažia identifikovať belošku medzi mŕtvymi extrémistami)

  • Samantha Lewthwaiteová (29) po konvertovaní na islam prijala meno Šarafíja. Údajne sa podieľala na plánovaní a prevedení aj iných teroristických útokov v minulosti. Niektoré zdroje ju dokonca označujú za v súčasnosti najobávanejšiu ženu – teroristku od čias Ulrike Meinhofovej, spoluzakladateľky nemeckej teroristickej skupiny Frakcia červenej armády (RAF) začiatkom 70. rokov.
  • Prezývajú ju Biela vdova, pretože je beloška a jej manželom bol Jamajčan Germaine Maurice Lindsay (1985–2005), jeden zo štyroch samovražedných atentátnikov, ktorí 7. júla 2005 zabili v Londýne 52 ľudí a približne 700 zranili. Sám Lindsay po konvertovaní na islam prijal meno Abdalláh Sahid Džamál. Zabil 26 ľudí, keď sa odpálil na linke Piccadilly medzi stanicami Kings Cross St. Pancras a Russell Square.
  • Lewthwaiteová bola v čase londýnskych útokov v siedmom mesiaci tehotenstva s ich druhým dieťaťom. Atentáty v Londýne označila za „odporné“ a odsúdila ich „z celého srdca“. Neskôr sa ukázalo, že sa poznala aj s vodcom skupiny atentátnikov.
  • Dcéra bývalého vojaka britskej armády Andyho Lewthwaita bola údajne hlboko zasiahnutá rozvodom svojich rodičov, keď mala 11 rokov. V 18 rokoch ( v roku 2002 ) konvertovala na islam a módne oblečenie vymenila za hidžáb. Študovala vtedy náboženstvo na škole orientálnych a afrických štúdií na londýnskom Russell Square, kde sa pravdepodobne zoznámila s Lindsayom.
  • Za Lindsaya sa vydala v roku 2002. Na tradičnom moslimskom obrade sa nikto z jej rodiny nezúčastnil. „Môj otec to neschvaľoval. Bola som jeho najmladšia dcéra a bolo pre neho ťažké, že som konvertovala,“ vysvetlila.
  • Po útokoch v Londýne jej otec uviedol: „Niekoľkokrát som sa jej pýtal, či o nich dopredu vedela, vždy mi odpovedala, že nie.“ Že sa z nej stala svetovo hľadaná teroristka nemôžu veriť ani jej bývalí spolužiaci. Tvrdia, že mala rada pop-music, obdivovala Davida Beckhama, nosila módne oblečenie, používala make-up a chodila na párty.
  • V roku 2008 sa Lewthwaiteová údajne pridala k teroristickej sieti al-Kajdá a rok na to porodila v britskom Aylesbury svoje tretie dieťa. Jeho otcom je zrejme moslim marockého pôvodu z Birminghamu. Prvý syn má teraz deväť a dcéra osem rokov.
  • Do Kene prišla údajne vlani na juhoafrický pas pod menom Natalie Faye Webbová. Už predtým sa ale zdržiavala v Afrike, okrem iného v Tanzánii.
  • Terajší útok v Nairobi by mohol súvisieť s procesom s Jermainom Grantom (31), ktorý mal začať v pondelok v Mombase. Grant v ňom čelí obvineniu z plánovania útokov na hotely v Mombase. Mal ich pripravovať v roku 2011 s Lewthwa­iteovou. Bunka bola ale odhalená a Granta zatkli. Lewthwaiteovej sa podarilo po výsluchu na polícii utiecť. Deti odviezol do bezpečia jej britský partner Habib Ghani. V luxusnej vile v Mombase sa našiel aj jej denník, v ňom si vraj písala želanie, aby jej deti boli samovražední atentátnici.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nairobi #keňa #Šabáb #ozbrojenci