Inšpektori OSN sa podľa Moskvy vrátia do Sýrie v stredu

Inšpektori OSN sa v stredu vrátia do Sýrie, aby pokračovali vo vyšetrovaní ďalších prípadov údajných chemických útokov v Sýrii.

24.09.2013 16:20
Syria, utečenec Foto:
Ilustračné foto
debata

V ruskom parlamente to v utorok povedal námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov, ktorého citovali svetové agentúry.

„Sme potešení, že naše naliehavé výzvy na návrat expertov OSN do Sýrie na vyšetrovanie ďalších prípadov (nasadenie chemických zbraní) priniesli výsledky,“ povedal podľa agentúry Interfax Rjabkov v Štátnej dume. „Sellströmova skupina podľa našich informácií odletí do Sýrie v stredu, 25. septembra,“ spresnil.

Švédsky expert Ake Sellström stojí na čele tímu expertov, ktorý už v Sýrii vyšetroval údajné použitie chemických látok pri útoku z 21. augusta pri Damasku. Vo vyšetrovacej správe, ktorú Sellströmova skupina odovzdala pred týždňom generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi, vyšetrovatelia údajne na základe jasných a nezvratných dôkazov konštatovali, že pri útoku na damašskom predmestí Ghúta bol použitý nervový plyn sarin.

Neukázali ale na vinníka útoku, ktorý si vyžiadal životy viac ako 1 400 ľudí.

Sellström označil správu, ktorú jeho tím odovzdal OSN na vyšetrovanie útoku z 21. augusta, za predbežnú. Konečný dokument vraj inšpektori odovzdajú až po vyšetrení zostávajúcich prípadov, ktorých je 13 alebo 14. Sellström predpokladá, že by táto konečná správa mohla byť zverejnená do konca októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #sýrska kríza #duma #vojna v Sýrii