Washingtonský strelec Alexis veril, že ho ovláda tajomná sila

Lekárska dokumentácia potvrdzuje vážne psychické problémy tridsaťštyriročného príslušníka amerického vojenského námorníctva Aarona Alexisa, ktorý začiatkom minulého týždňa v prísne stráženej budove amerického vojenského námorníctva vo Washingtone zastrelil 12 ľudí a sám zahynul.

25.09.2013 21:00
Alexis Foto: ,
Polícia potvrdila že jediným strelcom bol muž Aaron Alexis.
debata

Oznámila to v stredu na tlačovej konferencii vo Washingtone šéfka tamojšieho pracoviska FBI Valerie Parlaveová. Alexis nemal zjavný motív a údajne veril, že je ovládaný tajomnou vonkajšou silou.

Záznamy o psychických problémoch washingtonského strelca sú pomerne obsiahle, povedala Parlaveová. Alexis podľa nej veril, že zbraň, ktorú použil, ovládajú rádiové vlny veľmi nízkej frekvencie.

O motíve jeho činu nemajú vyšetrovatelia stále jasno. Pri divokej streľbe v budove námorníctva nemal žiadny jasný cieľ.

Na svoju akciu si Alexis vybral vojenský objekt vzdialený tri kilometre od Kongresu a asi päť kilometrov od Bieleho domu. Muž, ktorý vyrastal v New Yorku, konvertoval na budhizmus, zaujímal sa aj o thajskú kultúru.

Susedia ho považovali za neškodného čudáka, večne ukrivdeného a občas prepadajúceho návalom hnevu. Trpel stihomamom, poruchami spánku a ďalšími vážnymi psychickými problémami.

Pri streľbe osem ľudí zranenili, nikto z nich ale nie je ohrozený na živote. Väčšina mŕtvych boli civilní zamestnanci vo veku 46 až 73 rokov. Alexisa zabili pri prestrelke s policajtmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #FBI #streľba #zbraň #alexis