Šabáb vraj pri útoku v Nairobi ušetril moslimov

Somálske islamistické milície Šabáb, ktoré sa hlási k sobotňajšiemu teroristickému útoku na obchodné centrum v kenskom Nairobi, v stredu obvinili kenské bezpečnostné sily zo smrti 137 rukojemníkov.

25.09.2013 21:27
Keňa, vojaci, útok Foto: ,
Keňskí vojaci na archívnej fotografii pri nákupnom stredisku v Nairobi.
debata

Vládny hovorca však obvinenia vzápätí poprel a vyhlásil, že stále platí, že pri incidente, ktorý sa skončil v utorok, prišlo o život 72 ľudí, z toho 61 civilistov. K ucteniu pamiatky obetí sa v stredu začal v Keni trojdňový štátny smútok. Špeciálne tímy v troskách komplexu hľadajú telá ďalších možných obetí aj útočníkov a preverujú, či niekde nezostali nastražené nálože.

Kenský minister vnútra Joseph Ole Lenku sa domnieva, že pod troskami sú už len telá teroristov. Minister potvrdil, že pri vyšetrovaní pomáhajú odborníci z Izraela, Británie, Nemecka, Kanady a tiež Interpol. Vyhlásil tiež, že neočakáva výrazné zvýšenie počtu mŕtvych. Podľa terajšej oficiálnej bilancie je medzi 72 mŕtvymi šesť príslušníkov bezpečnostných síl a päť útočníkov. Jedenásť ľudí zadržali.

Šabáb na svojom twitterovom účte tvrdí, že o život prišlo 137 rukojemníkov. Vinu na tom vraj majú kenské bezpečnostné sily, tie nedokázali poraziť mudžahídi vo vnútri centra a preto použili „chemický plyn“. Aby následne „svoj zločin zakryli“, postarali sa o to, aby sa budova zrútila. Trosky tak pochovali dôkazy a všetkých rukojemníkov. Vládny hovorca Manoah Esipisu vzápätí toto tvrdenie poprel a dodal, že stále platí oficiálna bilancia. „Šabáb je známy svojimi divokými vyhláseniami. Na tom, čo hovoria, nie je ani zrnko pravdy,“ dodal hovorca.

Podľa neho sa horné poschodia centra Westgate zrútili pre požiar, ktorý založili teroristi. Vie sa údajne, že pod troskami sú telá ešte ôsmich civilistov, ktoré už však zahrnuli do oficiálnych počtov.

Šabáb v stredajšom e-maile, zaslanom agentúre AP tvrdí, že cudzinci sú preň legitímny terč. Pri akcii vraj ozbrojenci oddelili moslimov od ostatných ľudí v nákupnom centre a nechali ich odísť. Medzi obeťami je najmenej 18 cudzincov, z Európanov sú to Francúzi a Holanďania. Z výpovedí svedkov však vyplýva, že medzi obeťami sú aj moslimovia.

Denník New York Times napísal, že útočné komando sa na útok v Nairobi starostlivo pripravilo a vopred si na mieste ukrylo zbrane. Útočníci mali podrobné plány v komplexe a podľa nich útok nacvičovali niekoľko týždňov. Podľa amerických zdrojov denníka malo komando na mieste aj ťažký guľomet a vďaka tomu sa mu darilo dlho vzdorovať vojakom. „Mali vo vnútri komplicov i materiál,“ napísal denník. Podľa neho boli medzi útočníkmi najmenej dve ženy.

Vzrušenie v stredu ráno vyvolalo niekoľko výstrelov, ktoré sa z nákupného centra ozvali. Vládny hovorca Esipisu ale oznámil, že to preventívne strieľali Kenskí vojaci pred vstupom do doteraz nezabezpečených priestorov. Ruiny prehľadávajú tímy so psami vycvičenými na hľadanie tiel, ale aj výbušnín, ktoré mohli pred koncom bojov ešte nastražiť teroristi.

Pokiaľ ide o štátnu príslušnosť útočníkov, médiá informovali, že vo vraždiacom komande boli takisto Američania a Briti. Údajne bola medzi nimi aj dvadsaťdeväťročná Samantha Lewthwaiteová, fanatička s prezývkou Biela vdova. To sa však zatiaľ nepotvrdilo.

Kenská tlač informovala, že na letisku v Nairobi zatkli 35-ročného britského občana somálskeho pôvodu. Chcel odcestovať lietadlom tureckých aerolínií. Muž upútal pozornosť šrámom na tvári, čiernymi okuliarmi na očiach a podozrivým správaním. Podľa agentúr sa to stalo už v pondelok. Britské ministerstvo zahraničia zadržanie Brita potvrdilo, odmietlo však poskytnúť akékoľvek podrobnosti. Nevyjadrilo sa ani k tomu, či zadržaný má niečo spoločné s prepadnutím.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nairobi #Somálsko #keňa #Šabáb