Po útoku v Keni vydal Interpol zatykač na Bielu vdovu

Interpol vydal na žiadosť Kene medzinárodný zatykač na Bielu vdovu, čo je prezývka pre Britku Samanthu Lewthwaiteovú.

26.09.2013 15:50 , aktualizované: 18:30
debata (3)

Tá je podozrivá z podieľania sa na útoku somálskych islamistov v nákupnom centre v Nairobi. Oficiálne sa však Lewthwaiteová dostala podľa vyhlásení Interpolu na zoznam hľadaných osôb pre obvinenie z držania výbušnín a plánovanie bombových útokov v kenských prímorských letoviskách pred dvoma rokmi.

Po likvidácii teroristického komanda, ktoré do Kene poslali somálske milície Šabábu, aby sa pomstili za kenskú vojenskú intervenciu v Somálsku, panuje okolo incidentu množstvo nejasností. Nejasná je napríklad totožnosť, respektíve štátna príslušnosť útočníkov. Médiá informovali, že vo vražednom komande boli taktiež Američania a Briti. Údajne mala byť medzi nimi aj zabitá beloška, čo vyvolalo dohady, že išlo o dvadsaťdeväťročnú Lewthwaiteovú.

Nie sú však dôkazy o tom, že by žena, ktorá má za sebou bohaté skúsenosti v teroristickej činnosti, mala s incidentom v Nairobi niečo spoločné. Rozchádza sa tiež oficiálna bilancia obetí zverejnená kenskými úradmi. Tvrdia, že mŕtvych je 72 a informácie Šabábu hlásia, že len 137 rukojemníkov zahynulo pri incidente.

Na východe Kene zabili somálski extrémisti ďalších troch ľudí

Najmenej traja ľudia prišli vo štvrtok o život na severovýchode Kene pri nových útokoch, za ktorými údajne stoja somálske islamistické milície Šabábu, tie sa prihlásili k zodpovednosti za masaker v nákupnom stredisku v Nairobi.

Jeden človek zahynul a traja boli vážne zranení pri explózii granátu v supermarkete v kenskom meste Wajir na východe krajiny neďaleko hraníc so Somálskom. Oznámila to miestna polícia. Pri výbuchu bol zrejme zranený aj atentátnik. Polícia odmieta o motívoch činu špekulovať.

V meste Mandera, vzdialenom takmer 400 kilometrov severne od Wajiru, zastrelili útočníci dvoch policajtov a troch ďalších zranili. Pri útoku zničili aj 11 vozidiel. Milícia Šabáb sa prihlásila k incidentu s tým, že sa jej podarilo ukoristiť množstvo munície.

Oblasť pri kensko-somálskych hraniciach je miestom občasných útokov islamistických milícií, ktoré minulý víkend v hlavnom meste Nairobi podnikli krvavý útok na obchodné centrum. V meste Wajir žije mnoho Somálčanov. Tých z domovov vyhnali ozbrojené akcie somálskych extrémistov.

Útočník vrhol granát na obchod v centre mesta a zrejme bol pri výbuchu ťažko zranený. Atentátnik podľa vyšetrovateľov nebol sám, päť jeho komplicov z miesta incidentu utieklo a polícia po nich pátra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #keňa #Šabáb