Keňa vraj bola pred hrozbou útokov varovaná, aj od Izraela

Poprední predstavitelia kenskej vlády i rozviedky boli pred možným útokom varovaní len niekoľko dní pred vražedným prepadnutím obchodného centra Westgate v Nairobi, kde zahynulo takmer 70 ľudí. Kenské médiá v sobotu uviedli, že Keňu varoval okrem iného aj Izrael.

28.09.2013 12:39
Keňa, útok, Nairobi Foto: ,
Polícia so zbraňami kryla zákazníkov, ktorí utekali z nákupného centra Westgate.
debata

Podle jedného z vládnych činiteľov, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP, tajné služby predložili bezpečnostnú správu vláde už začiatkom septembra. Správu teraz získali kenské noviny.

Spravodajské portály už počas uplynulého týždňa pripomenuli aj správu OSN. Tá pred viac ako dvoma mesiacmi varovala, že kenskí spojenci somálskeho islamského hnutia Šabáb plánujú „nové a rozsiahlejšie operácie“. Práve Šabáb sa k útoku vraždiaceho komanda v nákupnom stredisku prihlásil.

Varovanie o spojencoch Šabábu, konkrétne o kenskej skupine Al Hidžra, zverejnila kontrolná skupina OSN pre Somálsko a Eritreu v správe z 12. júla.

Na luxusné nákupné centrum Westgate Mall v Nairobi islamisti zaútočili s pomocou automatických zbraní a granátov minulý týždeň v sobotu, kedy boli v budove stovky ľudí. Centrum potom komando desiatich až 15 ozbrojencov držalo s neupresneným počtom rukojemníkov až do utorka.

Podľa vlády počas celej doby prišlo o život 61 civilistov, šesť príslušníkov bezpečnostných síl a päť teroristov. Šabáb ale tvrdí, že zomrelo 137 rukojemníkov a že za ich smrť môžu vládne sily.

Šabáb akciu zdôvodnil ako odvetu za účasť kenskej armády v intervencii proti islamským milíciám v Somálsku. Vodca Šabábu Ahmed Abdi aw-Mohamed Godane vo vyhlásení zverejnenom v stredu na internete pohrozil Keni vojnou.

debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Nairobi #keňa #militanti