Bezpečnostné sily vraj v nákupnom centre v Nairobi rabovali

Majitelia obchodov v nákupnom stredisku Westgate v kenskom Nairobi obvinili bezpečnostné sily, že vyrabovali ich predajne, keď sa snažili vytlačiť islamistov po krvavom teroristickom útoku somálskych milícií Šabáb. Informoval o tom spravodajský server Wall Street Journal.

01.10.2013 09:26
Keňa, vojaci, útok Foto: ,
Keňskí vojaci pri nákupnom stredisku v Nairobi počas útoku somálskych milícií Šabáb.
debata

„Všetky obchody boli rozbité,“ povedal novinárom opozičný poslanec Dalmas Otieno, ktorý sa v pondelok vydal s desiatkou ďalších poslancov na obhliadku zničeného nákupného strediska. Parlament podľa jeho slov obvinenia majiteľov obchodov prešetrí.

Atul Shah, riaditeľ obchodného reťazca Nakumatt, ktorému dvojposchodové stredisko Westgate patrí, uviedol, že škody po teroristickom útoku dosahujú miliónov dolárov. A prispelo k nim aj rabovanie bezpečnostných síl, dodal. „Je to jasne viditeľné,“ vyhlásil Shah. „Keď sa pozriete do obchodu s mobilnými telefónmi a do obchodu s počítačmi, nezostalo v nich vôbec nič.“

Šéf kenskej policajnej inšpekcie David Kimaiyo uviedol, že akákoľvek krádež musí byť formálne nahlásená polícii; až potom je možné obvinenia z rabovania prešetriť. Armáda, ktorá sa na akcii proti ozbrojencom Šabábu takisto podieľala, tvrdenie obchodníkov nekomentovala.

Štyri dni trvajúci útok a obliehanie nákupného strediska Westgate sa začali 21. septembra a vyžiadali si najmenej 67 obetí vrátane žien a detí. Kenské úrady zverejňujú o útoku len obmedzené množstvo informácií. Uviedli, že majú vo väzbe deväť podozrivých, ale nespresnili žiadne podrobnosti o ich totožnosti s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť vyšetrovanie.

Kenská vláda tiež uvádza, že polícia nemá žiadne informácie o doteraz nezvestných ľuďoch po útoku na Westgate. Kenský Červený kríž v pondelok oznámil, že na zozname nezvestných má stále 39 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nairobi #Šabáb