Orbána strhli ako Stalina. Ublížili mu?

Bol to výjav ako z revolučnej Budapešti spred vyše pol storočia. Dav strhol pamätník diktátora, ktorému zostali na podstavci iba čižmy a na jeho odtrhnutej hlave si vylieval zlosť.

01.10.2013 09:54 , aktualizované: 11:21
hlava orbana Foto:
Improvizovanú sochu maďarského premiéra Viktora Orbána strhli demonštranti v Budapešti.
debata (2)

Socha aj tentoraz mala farbu bronzu, bola však z plastu. Narýchlo ju postavili demonštranti na budínskej strane Reťazového mostu. Hlava mala črty nie sovietskeho krutovládcu Stalina, ale premiéra Viktora Orbána. Hoci do parlamentných volieb v Maďarsku zostáva ešte vyše pol roka, kampaň už teraz začína byť nebývalo drsná.

Oslavy druhého výročia založenia hnutia Szolidaritás, ktoré je súčasťou ľavicovocentris­tického bloku expremiéra Gordona Bajnaiho, v nedeľu podvečer svojou bojovnosťou zaskočili nielen stúpencov Orbánovho Fideszu, ale aj mnohých predstaviteľov demokratickej opozície túžiacej po jeho volebnej porážke. Mítingu udal tón Bajnai, keď premiérovu stranu, ktorá ho na víkendovom zjazde znovuzvolila za predsedu, prirovnal ku komunistom. „Je smutné vidieť, ako sa z niekdajších mladých demokratov stala štátostrana starnúcich orbánistov. Znárodňujú ako komunisti… Klamú ako komunisti…“ citoval denník Népszabadság Orbánovho predchodcu.

V Budapešti strhli improvizovanú sochu Viktora Orbába. Zdroj: Youtube.com

Bajnai ešte pred vyvrcholením programu zhromaždenie opustil. Nebol už tam, keď hiphoper Dopeman k refrénu maďarskej hymny recitoval „poj… Orbána, poj… vládu“. A ani odhaleniu a strhnutiu výsmešnej sochy sa neprizeral. Vládna strana mu však aj tak prisúdila hlavnú zodpovednosť. Obvinila ho z nabádania k pouličnému násiliu a z výsmechu obetí potlačenej revolúcie z jesene 1956, ktorej jedným zo symbolov bolo strhnutie Stalinovej sochy. „Keby Viktor Orbán pridal svoje meno k takej demonštrácii, kde by Gordona Bajnaiho fakticky sťali a jeho hlavu kopali na zemi a niektorí jednotlivci do trupu pichali nožmi, ako na nejakom šialenom voodoo obrade, čo by o tom napísala ľavicová tlač?“ položil rečnícku otázku v rozhovore pre TV2 šéf parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán.

Ako nevkusné a nedôstojné odsúdili zhanobenie Orbánovej figuríny aj predstavitelia socialistov, najsilnejšej opozičnej strany, ktorá sa s Bajnaim predbežne dohodla na volebnej spolupráci. „My vládu porazíme, nie zvrhneme,“ vyhlásil v parlamente jeden zo socialistických lídrov József Tobiás.

Sám Bajnai sa od incidentu nedištancoval. „To predstavenie nie je blízke môjmu vkusu,“ odpísal internetovým novinám Index. „Ale treba si uvedomiť, že panovanie Orbána vyvoláva vo viacerých spoločenských skupinách čoraz silnejšie vášne… Bola to irónia. V diktatúrach sa stáva, že žijúcim vodcom stavajú sochy a toto gesto upozornilo na to, že Orbánov režim sa míľovými krokmi vzďaľuje od právneho štátu k silne centralizovanému systému štátostrany obmedzujúcemu slobodu,“ dodal expremiér a hoci pripustil, že posúdenie vtipnosti akcie je vecou vkusu, označiť ju za fyzickú hrozbu a navádzanie na násilie je úplný nezmysel.

Podľa politológa Zoltána Kiszellyho strhnutie Orbánovej figuríny premiérovi sotva uškodí. „Bajnai sa vlani vrátil do politiky so zámerom zmobilizovať proti Fideszu nerozhodnutých centristických voličov. Radikalizáciou kampane však môže svoju umiernenú cieľovú skupinu odstrašiť,“ povedal pre Pravdu. Podľa politológa išlo o pokus upriamiť na seba pozornosť. „Hľadali komunikačný ťah, aby sa nehovorilo o tom, že do ulíc dostali desaťnásobne menej ľudí ako pred časom, ale aby médiá nasnímali niečo spektakulárne. Spravili to však za cenu toho, že hlavné posolstvo Bajnaiho o sociálnej spravodlivosti, ktorým chcel osloviť najchudobnejšie vrstvy, sa dostalo do úzadia,“ dodal Kiszelly.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Orbán #socha #Bajnai