Pápež prijal rezignáciu írskeho biskupa chrániaceho pedofilov

Pápež František prijal rezignáciu írskeho biskupa Williama Leeho, ktorý bol zapletený do škandálu okolo zneužívania detí kňazmi.

01.10.2013 15:06
debata (2)

V roku 2010 vyšlo najavo, že tento katolícky hodnostár čakal dlhé dva roky, než informoval políciu o sťažnostiach detských obetí na obťažovanie zo strany duchovných, a že tak páchateľa chránil, uviedla agentúra AFP.

Tlačový odbor Vatikánu v utorok zverejnil len veľmi stručné vyhlásenie, že biskup Lee bol zbavený funkcie s odkazom na jej druhý odsek článku 401 Kódexu kánonického práva, ktorý hovorí o závažnom pochybení. Podľa írskeho denníka The Irish Times sa ale biskup nechal počuť, že požiadal už skôr o odstúpenie zo zdravotných dôvodov (je už viac ako dva roky vážne chorý) a pápež jeho rezignáciu v utorok prijal.

Podľa britskej tlače spadá Leeho prehrešok do 90. rokov minulého storočia. Pred tromi rokmi sa duchovný za svoje správanie ospravedlnil. Dnes Sedemdesiatje­denročný Lee bol dlhé roky biskupom v írskej diecéze Waterford a Lismore. Vysvätený bol v roku 1966.

Írsku cirkev zasiahlo od roku 2009 množstvo škandálov týkajúcich sa sexuálneho zneužívania detí kňazmi. Na svoju funkciu rezignovalo už niekoľko duchovných a ďalšie vyšetrovania neustále prebiehajú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #cirkev #biskup #pedofília #William Lee