Česko: o mesiac bude víťaz. A vláda?

Predvolebná kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami naberá v Česku pomaly na obrátkach.

02.10.2013 09:06
Miroslava Němcová Foto: ,
Ťahákom ODS má byť jej líderka Miroslava Němcová, ktorú by jej stúpenci chceli vidieť po voľbách v kresle českého premiéra.
debata (1)

Jednotlivé strany odkrývajú svoje volebné ťaháky, ktoré sú už tradične „širokospektrálne“. Príkladom by mohla byť donedávna ešte vládna strana ODS. Sľubuje povolenie rýchlosti na 150 km za hodinu v niektorých úsekoch diaľnice, ale aj nespoplatnené a najlacnejšie amalgámové plomby zadarmo pre ľudí, ktorí absolvujú pravidelné prehliadky u zubára. V neposlednom rade má byť lákadlom aj líderka ODS Miroslava Němcová ako horúca kandidátka na premiérske kreslo. Zemanovci zase koketujú s myšlienkou cestovať vlakom zadarmo. No vraj iba mimo dopravnej špičky…

Rozhodnú nerozhodnutí?

Najväčší a podľa väčšiny pozorovateľov možno aj rozhodujúci zápas o voličské hlasy sa odohrá v prípade ešte stále nerozhodnutých voličov. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry STEM mnohí voliči sa ešte ani nezamýšľali, komu dajú svoj hlas. Urobia tak vraj až tesne pred voľbami. Už dnes sa však mnohí Česi s volebným právom rozhodujú medzi viacerými stranami.

Podľa výsledkov spomínaného prieskumu sa v tejto súvislosti najčastejšie skloňujú politické subjekty ANO, TOP 09 a ČSSD. Podľa toho spomínané tri formácie majú relatívne menej istých voličov, ako je to v prípade ODS, KSČM či KDU-ČSL, ktoré majú tradične „verných“ voličov.

Šťukou môže byť ANO

Všeobecne sa usudzuje, že volebným víťazom by sa mohli stať sociálni demokrati, ktorí však budú potrebovať podporu blízkych strán, čo sa týka programu a ideológie. Čoraz viac sa ako o volebnej šťuke hovorí o hnutí ANO milionára Andreja Babiša. V júni mu ešte svietila v preferenciách nula. Dnes má desaťpercentnú podporu a v niektorých prieskumoch aj vyššiu. V tomto konkrétnom prípade vraj zapôsobil okrem iného hlavne vysoko nákladný marketing a všadeprítomné bilbordy.

Krédom už nie je boj proti veľkým, zabehaným a hlavne okukaným politickým subjektom, ale boj proti „babrákom“ na čele štátu. „A zaberá to. Frustrácia voličov zo stále sa opakujúcich politických elít je, ako sa zdá, silnejšia ako strach z neznámeho,“ konštatuje v tejto súvislosti v komentári portál iDnes.

Pozor na rýchlokvasené subjekty

V súvislosti s novými hráčmi na českej politickej scéne, ktorí sa ako Babišovo ANO objavili pred voľbami, viacerí politológovia pripomínajú voličom osud inej tzv. rýchlokvasenej strany. Konkrétne ide o Veci verejné, ktoré vo voľbách v roku 2010 získali jedenásť percent hlasov.

Véčkarom stačili na to, aby pri povolebnom zostavovaní vlády hrali kľúčovú úlohu. Nečasov kabinet by totiž bez nich sotva vznikol. Ibaže s véčkarmi, ako sa neskôr ukázalo, si tiež Nečas a spol. veľmi nepomohli. Čoskoro zistili, že vládnutie VV sa podobá jazde v lete na saniach. Hlavne pre roztrieštenosť a vzájomné boje uprostred hnutia.

Predvolebný výskum
Strana Výsledok v percentách mandáty
ČSSD 26,2 68
KSČM 16,7 39
TOP 09 13,8 32
ANO 10,9 24
ODS 8 17
KDU-ČSL 6,7 13
SPOZ 5,1 7
Zdroj: Lidovky.cz, PPM Factum    

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko