Zverejnili zábery zo zásahu v nákupnom centre v Nairobi

Štyri dni trvajúci útok a obliehanie nákupného strediska Westgate v kenskom Nairobi začali 21. septembra a vyžiadali si najmenej 67 obetí vrátane žien a detí.

02.10.2013 12:14
keňa Foto: ,
Prizerajúci sa na archívnej fotografii zhromažďujú na kopci v Nairobi, aby uvideli nákupné centrum Westgate Mall po silnej paľbe krátko po svitaní.
debata

Kenské úrady zverejňujú o útoku len obmedzené množstvo informácií. Uviedli, že majú vo väzbe deväť podozrivých, ale nespresnili žiadne podrobnosti o ich totožnosti s odôvodnením, že by to mohlo ohroziť vyšetrovanie.

Kenská vláda tiež uvádza, že polícia nemá žiadne informácie o doteraz nezvestných ľuďoch po útoku na Westgate. Kenský Červený kríž v pondelok oznámil, že na zozname nezvestných má stále 39 osôb. Majitelia obchodov v nákupnom stredisku v minulých dňoch obvinili bezpečnostné sily, že vyrabovali ich predajne, keď sa snažili vytlačiť islamistov. Informoval o tom spravodajský server Wall Street Journal.

„Všetky obchody boli rozbité,“ povedal novinárom opozičný poslanec Dalmas Otieno, ktorý sa v pondelok vydal s desiatkou ďalších poslancov na obhliadku zničeného nákupného strediska. Parlament podľa jeho slov obvinenia majiteľov obchodov prešetrí.

Atul Shah, riaditeľ obchodného reťazca Nakumatt, ktorému dvojpodlažné stredisko Westgate patrí, uviedol, že škody po teroristickom útoku dosahujú miliónov dolárov. A prispelo k nim aj rabovanie bezpečnostných síl, dodal. „Je to jasne viditeľné,“ vyhlásil Shah. „Keď sa pozriete do obchodu s mobilnými telefónmi a do obchodu s počítačmi, nezostalo v nich vôbec nič.“

Šéf kenskej policajnej inšpekcie David Kimaiyo uviedol, že akákoľvek krádež musí byť formálne nahlásená polícii; až potom je možné obvinenia z rabovania prešetriť. Armáda, ktorá sa na akcii proti ozbrojencom Šabábu takisto podieľala, tvrdenie obchodníkov nekomentovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nairobi #keňa #Westgate