RB OSN vyzvala Sýriu k umožneniu dodávok humanitárnej pomoci do krajiny

Bezpečnostná rada OSN v stredu vyzvala sýrsku vládu na okamžité umožnenie cezhraničných dodávok humanitárnej pomoci do krajiny.

02.10.2013 18:55
Sýria, Sýrčania Foto:
Občianska vojna v Sýrii zanecháva nielen veľa obetí a vyháňa ľudí za hranice, zároveň spôsobuje obrovské materiálne škody.
debata

Všetky strany sýrskeho konfliktu v prijatom uznesení vyzvala, aby sa dohodli na humanitárnych prestávkach v bojoch a kľúčových trasách pre konvoje s pomocou. Informovala o tom agentúra Reuters.

V právne nezáväznom uznesení pätnásťčlenná Bezpečnostná rada OSN vyzýva úrady prezidenta Bašára Asada, aby „prijali okamžité kroky s cieľom uľahčiť rozšírenie humanitárnych operácií a odstránili byrokratické a iné prekážky“.

Prijatý návrh predložený Austráliou a Luxemburskom zahŕňa požiadavku na „okamžité uľahčenie bezpečného a ničím bezpečného humanitárneho prístupu k ľuďom v núdzi, a to tými najefektívnejšími cestami, vrátane trás naprieč líniami konfliktu a tam, kde je to vhodné, aj cez hranice so susednými štátmi“.

Stredajšie uznesenie Bezpečnostnej rady OSN sa zakladá na požiadavkách obsiahnutých v liste, ktorý rade minulý mesiac zaslala šéfka humanitárneho programu OSN Valerie Amosová.

V sýrskom konflikte zahynulo za dobu jeho trvania od marca 2011 podľa najnovších údajov OSN vyše 100 000 ľudí. Vyše dva milióny Sýrčanov, väčšinou žien a detí, utieklo pred bojmi zo zeme. V Sýrii ale v súčasnosti zostáva okolo 4,25 milióna vnútorných utečencov, oznámil v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v Ženeve. Práve títo vnútorní vysídlenci zúfalo potrebujú pomoc, ktorej poskytovanie ale výrazne spomaľujú a obmedzujú násilnosti a prebujnená byrokracia.

Sýrska vláda povolila pracovať v krajine len 12 medzinárodným humanitárnym skupinám. Ich konvoj s humanitárnou pomocou ale ťažko uspokojujú nutné potreby Sýrčanov aj v dôsledku zdržania kvôli vyjednávaniu na desiatkach vládnych i opozičných kontrolných stanovištiach, povedal nemenovaný vysoký diplomat. Prejavil síce zároveň pochybnosť, že prijaté uznesenie bude mať trvale výrazný vplyv na prístup humanitárnej pomoci do Sýrie; vyjadril ale nádej, že posilní možnosti Valerie Amosovej a humanitárnych agentúr „ako prelomiť hromadu byrokratických prekážok, ktorým čelia v Damasku, a plnou váhou BR podporí jej požiadavky“ .

Prijaté uznesenie vyzýva všetky strany sýrskeho konfliktu k okamžitej „demilitarizácii zdravotníckych zariadení, škôl a vodární, k zastaveniu útokov na civilné objekty a k dohode o zavedení humanitárnych prestávok v bojoch rovnako ako o kľúčových trasách pre bezpečný prechod humanitárnych konvojov“.

Niektorí diplomati podľa agentúry Reuters varovali pred očakávanou neochotou Ruska podporiť výzvu umožnenia prístupu humanitárnej pomoci cez hranice so susednými štátmi s ohľadom na odpor Asadovej vlády voči tomuto postupu. Damask sa obáva, že by touto cestou mohli byť ľahšie pašované zbrane opozičným silám.

Vysoký diplomat OSN ale s podmienkou zachovania anonymity agentúre Reuters povedal, že Moskva súhlasila s prijatým uznesením, pretože text obsahuje len „výzvu“ sýrskej vláde, nie „požiadavku“ .

Niektorí diplomati z RB OSN dúfajú, že uznesenie o umožnenie humanitárnej pomoci do Sýrie by mohlo byť prípadne neskôr využité ako základ pre právne záväznú rezolúciu v danej veci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #Bezpečnostná rada OSN