Carnajevovi obhajcovia sa sťažujú na podmienky jeho väznenia

Právnici Džochara Carnajeva, ktorý čelí obvineniam zo spáchania teroristického útoku na bostonský medzinárodný maratón, sa sťažovali na údajne neúnosné podmienky jeho väznenia.

03.10.2013 07:19
Carnajev Foto: ,
Džochar Carnajev.
debata

Dvadsaťročný Čečenec je vraj úplne izolovaný, čo komplikuje kontakty s advokátmi a tým aj jeho budúcu obhajobu. Džochar Carnajev spolu so svojím bratom Tamerlánom v polovici apríla odpálil v Bostone dva tlakové hrnce napchaté trhavinou. Pri explóziách traja ľudia zahynuli a vyše 260 sa zranilo. Z následnej prestrelky s políciou vyviazol Džochar so zranením, o šesť rokov starší Tamerlán zahynul.

Podľa advokátov je Džochar Carnajev od augusta vystavený väzenskému režimu, ktorý je vyhradený iba pre teroristov a iných podobne ťažkých zločincov. Prokuratúra pritom podľa obhajcov nepredložila žiadne argumenty, ktoré by takýto postup odôvodňovali. Neexistujú vraj žiadne známky, že by Carnajev vo svojich činoch mal v úmysle akokoľvek pokračovať.

Podľa agentúry AP prísny väzenský režim pre Carnajeva schválil sám minister spravodlivosti Eric Holder. Na sťažnosti obhajcov zatiaľ jeho úrad nijako nereagoval. Bostonská prokuratúra koncom septembra oznámila, že do konca októbra odovzdá ministerstvu spravodlivosti USA svoje odporúčania ohľadom prípadného trestu smrti pre väzneného Čečenca. Minister Holder by mal následne do 90 dní oznámiť, či budú žalobcovia trest smrti navrhovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #boston #maratón #Carnajev #Holder