Taliansko smúti za vyše 300 obeťami potopenia lode

Taliansko vyhlásilo na piatok štátny smútok v súvislosti s potopením lode pri juhotalianskom ostrove Lampedusa, prevážajúcej asi 500 afrických migrantov. Podľa agentúry ANSA záchranári zatiaľ našli približne 200 tiel. Panujú však obavy, že mŕtvych môže byť okolo 350.

03.10.2013 11:07 , aktualizované: 04.10.2013 07:17
debata (3)

Po vylovení viac než 90 obetí z vôd Stredozemného mora našli potápači vnútri vraku a v jeho okolí v hĺbke 40 metrov zhruba stovku ďalších tiel, väčšinou žien a detí. Pri ostrove sa doteraz podarilo zachrániť asi 150 ľudí. S ďalšími zachránenými z lode, ktorá prepravovala približne 500 osôb, už ale úrady nepočítajú, pretože veľa hodín po katastrofe záchranári nachádzajú už len mŕtvych.

Taliansky premiér Enrico Letta označil nehodu za veľké nešťastie a po dohode s vládnymi ministrami sa rozhodol na piatok vyhlásiť štátny smútok.

Pápež František v reakcii na katastrofu vyhlásil, že ide o veľkú hanbu. Pripomenul, že podobných tragédií už bolo mnoho, a vyzval na prijatie takých opatrení, aby sa už neopakovali. Veriacich tiež vyzval k modlitbám za obete.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pochádzajú všetci utečenci z Eritrey a vyplávali z Líbye. Predchádzajúce správy tvrdili, že najviac pasažierov bolo zo Somálska. „Je to hrôza, hrôza. Stále prinášajú ďalšie telá,“ povedala so slzami v očiach starostka Lampedusy Giusi Nicoliniová.

Medzi utopenými sú ženy aj deti. Podľa starostky sa loď začala potápať a pasažieri rozložili oheň, aby privolali pomoc. Na palube potom vypukol požiar.

Podľa vyšetrovateľov utečenci zapálili na palube deky, aby na seba upozornili ľudí na brehu. Od diek sa chytila ​​motorová nafta a loď začala horieť a potopila sa.

Rybársky čln, ktorý bol práve v blízkosti, vzal na palubu 60 ľudí a informoval pobrežnú stráž.

Záchranári sú stále na mieste a pátrajú po ďalších ľuďoch. Podľa agentúry ANSA sa zatiaľ podarilo z mora vytiahnuť asi 160 ľudí.

Do Talianska sa snažia dostať každý mesiac stovky utečencov z Afriky a Blízkeho východu. V poslednej dobe sa zvyšuje počet utečencov zo Sýrie – od začiatku roka ich bolo už 6-tisíc. Minulý týždeň sa utopilo pri Sicílii 13 migrantov zo severnej Afriky, predovšetkým z Eritrey.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa