Rusi podľa USA narúšajú územnú celistvosť Gruzínska

Americká vláda v stredu kritizoval Rusko za činnosť ruských vojakov na hraniciach medzi gruzínskymi separatistickými regiónmi a zvyškom gruzínskeho územia.

03.10.2013 14:12
debata (65)

Ministerstvo zahraničných vecí v stredu poukázalo na „pokračujúce a zvyšujúce sa úsilie ruských bezpečnostných síl budujúcich ploty a ďalšie bariéry na administratívnych hraniciach okupovaných území Gruzínska“.

Podľa Američanov ide v skutočnosti o vytváranie „fyzických hraníc“. Washington to označil za „porušovanie medzinárodných záväzkov zo strany Ruska a narúšanie gruzínskej územnej celistvosti v rámci medzinárodne uznávaných hraníc“. Spojené štáty preto vyzývajú Rusku federáciu na odstránenie týchto bariér a odstránenie nezrovnalostí medzi Moskvou a Tbilisi v rámci diskusie medzi oboma znepriatelenými krajinami.

Rusko viedlo s Gruzínskom v auguste 2008 krátku vojnu o odštiepenecké regióny Južné Osetsko a Abcházsko, ktorých nezávislosť Moskva následne uznala, no medzinárodné spoločenstvo ich stále považuje za súčasť Gruzínska.

Na „masívny proces inštalácie plotov s ostnatými drôtmi a násypov na okupačných hraniciach“ v septembri pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve poukázala gruzínska ministerka zahraničných vecí Maia Panjikidzeová.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #gruzínko #územie #celistvosť