Madagaskarský dav upálil Európanov pre 'obchodovanie s orgánmi'

Dvoch Európanov upálil dav ľudí na madagaskarskom ostrove Nosy Be. Spolu s nimi sa stal obeťou lynčovania aj jeden miestny muž.

04.10.2013 07:48
debata (4)

Hnev davu vyvolalo nájdenie mŕtveho tela osemročného chlapca; ľudia lynčovaných mužov podozrievali, že chlapca zabili, aby mohli predať jeho orgány, napísala v noci na piatok agentúra Reuters. Najmenej jeden zo zabitých mužov je Francúz, druhý je buď tiež Francúz alebo Talian, uviedla agentúra AFP.

Ostrov Nosy Be patrí medzi hlavné turistické strediská Madagaskaru, ostrova v Indickom oceáne. „Dav obete podozrieval z obchodu s orgánmi,“ povedal agentúre Reuters madagaskarský policajný náčelník Desire Johnson Rakotondratsima. „Zdá sa, že sa jeden z cudzincov priznal pred miestnymi obyvateľmi po tom, čo sa na pláži našlo mŕtve telo dieťaťa.“ Dav stihol trojicu zabiť, kým dorazili bezpečnostné sily.

Francúzske ministerstvo zahraničia potvrdilo, že najmenej jeden zo zabitých bol francúzsky občan. Ministerstvo varovalo svojich 700 občanov na Madagaskare, aby necestovali po zemi a tí, ktorí cestu na ostrov plánujú, by ju mali odložiť. „Spoliehame sa na miestne úrady, že objasnia presné okolnosti tejto udalosti. Požiadali sme ich o prijatie zvýšených bezpečnostných opatrení na ochranu Francúzov na svojom území,“ uviedol hovorca ministerstva.

Ostrov Nosy Be leží pri severozápadnom okraji Madagaskara a je preslávený tyrkysovým morom a bielymi piesočnatými plážami, rovnako ako reštauráciami ponúkajúcimi plody mora. V poslednej dobe ale podľa turistov na ostrovčeku panuje napätá atmosféra pre niekoľko zmiznutých detí.

Analytici uvádzajú, že na Madagaskare stúpla kriminalita od doby, kedy prezident Andry Rajoelina pri prevrate pred štyrmi rokmi prevzal moc, čím krajinu uvrhol do politického zmätku. Darcovské štáty po puči zmrazili životne dôležitú pomoc pre Madagaskar. Takmer 80 percent domácností žije v súčasnosti pod hranicou biedy. Útok na turistov môže značne poškodiť turistický ruch v krajine, a tým ešte zhoršiť ekonomickú situáciu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #madagaskar #lynčovanie #obchod s orgánmi