Líbya sa topí v chaose

Po tom, čo líbyjskí vzbúrenci vraj aj s pomocou francúzskych pilotov našli a zavraždili v roku 2011 plukovníka Muammara Kaddáfího a zvrhli jeho režim, sa o krajine veľa nehovorí.

04.10.2013 11:45
debata (66)

Výnimkou sú iba informácie o pravidelných ozbrojených konfliktoch miestnych klanov či o tragických udalostiach v súvislosti s dobre pripravenou operáciou na americkom konzuláte v Bengází.

Najnovšie si banda ozbrojencov „posvietila“ v stredu podvečer na ruské veľvyslanectvo v Tripolise. Na rozdiel od útoku v Bengázi, pri ktorom zahynul aj veľvyslanec USA, sa tentoraz všetko obišlo bez ľudských obetí. Viacerí pozorovatelia však upozorňujú, že aj najnovší incident potvrdzuje pokračujúce napätie v krajine. O tom, že ústrednej vláde sa stále nedarí kontrolovať situáciu, svedčí aj jedna z verzií útoku na ruských diplomatov, podľa ktorej je za ním pomsta za vraždu Líbyjčana, ktorú má vraj na svedomí Ruska (24) žijúca od roku 2011 v krajine.

Aj britský denník Guardian pripomína, že len za posledný polrok sa bezpečnostná situácia v krajine prudko zhoršila. „Cieľom útokov sa už stali veľvyslanectvá Talianska, Francúzska i Spojených arabských emirátov. Vláda čelí najťažšej kríze od čias revolúcie v roku 2011. Vzbúrené vojenské jednotky, ako aj ozbrojené skupiny jednotlivých kmeňov, už štvrtý mesiac blokujú veľkú časť líbyjských ropných terminálov v prístavoch, ale aj niektoré ministerstvá,“ pripomínajú noviny.

Pozornosť médií sa ale v posledných hodinách sústredila na Tripolis aj v súvislosti so správou OSN o mučení v líbyjských väzniciach.

„V Líbyi prudko narástol počet úmrtí ako následok mučenia vo väzniciach, ktoré dostávajú pod svoju kontrolu bandy ozbrojencov,“ tvrdí britský Times odvolávajúci sa na spomínanú správu OSN. Podľa nej aj dva roky po páde režimu Kaddáfího sa v líbyjských väzniciach mučí a neľudsky zaobchádza s väzňami.

Väčšinou ide o stúpencov zvrhnutého plukovníka. Podľa Guardianu je ich až 8-tisíc za mrežami bez súdu. Na papieri riadi väznice ministerstvo spravodlivosti, ale v skutočnosti majú v nich hlavné slovo ozbrojené skupiny konajúce nezákonne. Podľa Guardianu o osude ďalšieho neurčeného, ale vysokého počtu väznených rozhodujú ďaleko od zvedavých očí ozbrojené gangy tzv. slobodných strelcov. Podľa Amnesty International sú ozbrojenci lepšie vyzbrojení ako príslušníci polície a k väzňom sa správajú, ako chcú.

Podľa pozorovateľov spomínané fakty potvrdzujú existenciu pokračujúceho chaosu v spoločnosti, v ktorej „staré“ neplatí a „nové“ je v nedohľadne. Aj preto konflikty znepriatelených ozbrojených kmeňov priviedli dnes Líbyu do politickej skazy.

Evakuáciu ruských diplomatov z Líbye vraj zavinila ruská vzpieračka

Do Moskvy v piatok špeciálnym vládnym lietadlom dorazila skupina ruských diplomatov, ktorí náhlivo opustili ambasádu v Líbyi po stredajšom ozbrojenom útoku. Pozadie akcie, ktorá si nevyžiadala žiadne zranenia ani obete na životoch, zostáva stále nejasné. Ruské investigatívne médiá ale v piatok oznámili, že pravou príčinou evakuácie bol pravdepodobne trestný čin ruskej vzpieračskej šampiónky a fanatickej vyznávačky učenia Muammara Kaddáfího.

Osobou zodpovednou za vypratanie tripoliskej ambasády je podľa piatkového článku denníka Izvestija istá Jekaterina Usťužaninová, majsterka športu vo vzpieraní. Táto žena vraj úplne prepadla kúzlu niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého pred dvoma rokmi počas povstania proti režimu zabili líbyjskí rebeli. Usťužaninová Líbyu niekoľkokrát navštívila, v Rusku vraj organizovala protesty proti líbyjskému povstaniu.

Za nevyjasnených okolností a z neznámych dôvodov ruská vzpieračka v utorok v Tripolise zavraždila dôstojníka líbyjského vojenského letectva Muhammada Súsího. V ten istý deň ju podľa Izvestije zadržala polícia, žena je teraz vo väzbe.

Príbuzní Súsího vražda rozhorčila a v stredu sa vydali protestovať k ruskému veľvyslanectvu. Demonštrácia prerástla v násilnosti, pri ktorých sa útočníci s pomocou automatických zbraní a granátometov pokúsili preniknúť dovnútra areálu diplomatickej misie. Ostrahe ambasády sa podarilo ozbrojencov vytlačiť a zabrániť väčším škodám.

Priatelia Usťužaninovej sa teraz snažia presvedčiť ruské úrady, aby požiadali Líbyu o vydanie zadržanej ženy do Ruska. Moskva zatiaľ len povolala všetkých diplomatov z Tripolisu domov, areál ambasády prevzala pod kontrolu líbyjská armáda. Ruské ministerstvo zahraničia v piatok vyzvalo ruských občanov, aby sa cestám do Líbye vyhli. (ČTK)

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #väzni #Tripolis #Benghází #mučenie #milície #chaos