Ruská vláda chce medzi deťmi šíriť vlastenectvo pomocou videohier

Ruská vláda chce dostať pod kontrolu trh videohier a prostredníctvom nich pestovať medzi dorastajúcou generáciou vlastenecké city a hrdosť na ruské dejiny.

05.10.2013 07:58
Nakupovať cez internet má výhody aj nástrahy Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Podľa denníka Izvestija ministerstvo kultúry už vypísalo súťaž na tvorbu videohier, ktoré budú propagovať slávu ruských zbraní a šíriť historickú pravdu v ruskom poňatí. Úrad chce zároveň cenzurovať cudziu produkciu, ktorá sa šíri na domácom trhu.

Pilotným projektom ministerstva je podľa Izvestia nová hra, jej ústredným motívom je zrod ruského vojnového letectva v rokoch prvej svetovej vojny. Videohra má na trhu čeliť západnej konkurencii, ktorá podľa ministerstva kultúry často skresľuje dejiny a diskredituje ruské ozbrojené sily. Na projekt osobne dohliada minister kultúry Vladimir Medinskij.

Úradníkom podľa Izvestia prekáža, že v mnohých videohrách západnej produkcie sú bojovníci Červenej armády vyobrazení ako krvilačné beštie, ktoré vraždia plameňometmi mierumilovných civilistov. Ministerstvo má preto vytvoriť „filter“, cez ktorý sa podobné videohry nedostanú do krajiny. Ruskí programátori sa majú s podporou ministerstva postarať o to, aby hry naučili ruské deti vnímať dejiny v duchu patriotizmu a ruských národných hodnôt.

Okrem oboch svetových vojen sa majú tvorcovia inšpirovať aj z bájnej ruskej minulosti, napísal denník. Dramaturgia videohier môže stavať na legendárnych vzoroch cti a odvahy, akými sú napríklad ruskí bohatieri Dobryňa Nikitič alebo Iľja Muromec. Ministerské plány majú podľa Izvestia veľkú podporu medzi poslancami ruskej Štátnej dumy, ba aj priamo v Kremli. Podľa odhadov ruských expertov sa videohrám aktívne venuje na 40 miliónov ruských detí a tínedžerov. Na tamojšom trhu sa ročne predá videoprodukcia za miliardu dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mládež #videohra #vlastenectvo