Zemanova zmienka o presunutí ambasády v Izraeli hnevá islamské krajiny

Ku kritikom návrhu prezidenta Miloša Zemana, aby sa české veľvyslanectvo v Izraeli presunulo z Tel Avivu do Jeruzalema, sa v pondelok pridala Organizácia islamskej spolupráce (OIC).

07.10.2013 16:24 , aktualizované: 17:30
zeman03 Foto: ,
Prvá zahraničná návšteva nového českého prezidenta Miloša Zemana viedla na Slovensku.
debata (7)

Jej generálny tajomník Akmeleddin Ihsanoglu označil návrh za nebezpečný, porušujúci medzinárodné právo a podkopávajúci neodňateľné práva palestínskeho ľudu. Zemanov návrh môže poškodiť vzťahy celej OIC s Českou republikou, citovala agentúra Spojených arabských emirátov (WAM) z Ihsanogluovho vyhlásenia.

Generálny tajomník dostal v danej veci oznámenie od palestínskeho ministra zahraničných vecí Rijada Málikího, uvádza sa vo vyhlásení OIC.

Ihsanoglu poukázal na to, že vyjadrenie českého prezidenta sa líši od postoja medzinárodného spoločenstva, najmä Európskej únie, k otázke štatútu Jeruzalema. Generálny tajomník ďalej oznámil, že zvoláva mimoriadnu schôdzu stálych zástupcov OIC, ktorí majú prerokovať „tento nebezpečný krok“ a zaujať k nemu stanovisko.

Zeman, ktorý v nedeľu odletel do Izraela na niekoľkodňovú návštevu, hovoril 30. septembra pri začatí tradičných Dní pre Izrael v Hradci Královom o želaní presunúť ambasádu. O niekoľko dní neskôr ho za to kritizoval člen výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny Saíb Irikát, ktorý českému prezidentovi 5. októbra zaslal osobný list.

Riaditeľ zahraničného odboru Hradu Hynek Kmoníček však Českej televízii povedal, že Zemanov výrok bol vytrhnutý z kontextu. „To, čo pán prezident myslel, bolo vyjadrenie jeho dôvery a viery v to, že mierový izraelsko -palestínsky proces skončí princípom dvoch štátov a v tej chvíli Česká republika samozrejme radostne prenesie svoju ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema,“ uviedol Kmoníček.

Kritika Zemanovho návrhu však neustáva. V nedeľu ho odmietol aj predseda arabského parlamentu, orgánu Ligy arabských štátov, Ahmad bin Muhammad Jarván. Kriticky sa k nemu v ten istý deň podľa serveru televízie Al-Džazíra vyjadrilo aj palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

Hovorca Hamasu Salah Bardavíl návrh českého prezidenta označil za neúctu k náboženským, kultúrnym a politickým normám. Povedal tiež, že Česká republika by takýmto krokom porušila aj princípy UNESCO, a vyzval túto organizáciu, aby Česku zabránila ich porušeniu.

Drvivá väčšina krajín má svoje veľvyslanectvo v Izraeli v Tel Avive, v Jeruzaleme má iba niekoľko štátov konzuláty (napríklad USA či Taliansko). Svoje ambasády na predmestí Jeruzalema má podľa izraelských zdrojov iba Bolívia a Paraguaj.

Zeman vysvetľuje: Nutné je ukončenie mierového procesu a nová výstavba

Podmienkou presťahovania zahraničnýchch ambasád v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema je ukončenie blízkovýchodného mierového procesu a výstavba rezidenčnej štvrte pre diplomatv. Novinárom to v pondelok v Jeruzaleme povedal český prezident Miloš Zeman.

„Podmienkou pre presťahovanie našej ambasády nie je len ukončenie mierového procesu, ale aj výstavba rezidenčnej štvrte v Jeruzaleme pre budúce veľvyslanectvá,“ povedal novinárom Zeman po návštěve pamätníka holocaustu Jad vašem. Predstaviteľom jeruzalemskej radnice praje, aby pre novú mestskú časť vybrali naozaj dobrého architekta. „Aby sa táto štvrť nepodobala bruselsko-európskej architektúre,“ dodal Zeman.

Prezident si vraj nedávno prečítal vyhlásenie bývalého izraelského premiéra a niekdajšieho starostu Jeruzalema Ehuda Olmerta, ktorý uviedol, že by mesto na sťahovanie diplomatických kancelárií nemalo dosť priestoru. Podľa Zemana vraj Olmert povedal, že by to pre Jeruzalem bola pohroma.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #jeruzalem #ambasáda #tel aviv