V Madride začali súdiť Somálčanov obvinených z pirátstva

Súd v španielskom Madride začal v pondelok vypočúvať skupinu šiestich Somálčanov, ktorí sú obvinení z pokusu o útok na jednu z lodí španielskeho námorníctva v Indickom oceáne.

07.10.2013 21:42
debata

Incident sa odohral v januári 2012, keď sa muži údajne pokúsili vstúpiť na palubu ako piráti. Vojnová loď Patino sa pritom v oblasti paradoxne podieľala na protipirátskej operácii. Španielske ministerstvo vnútra uvádza, že Somálčania na posádku začali strieľať, po opätovaní paľby sa však dali na útek.

Španieli skupinu sledovali pomocou vrtuľníka, na čo sa im ju podarilo zadržať. Podľa hovorcu španielskeho súdu sa všetci zadržaní označujú za nevinných a tvrdia, že v čase incidentu „lovili ryby“. Prokurátor napriek tomu pre každého z nich žiada 23-ročný pobyt vo väzení. Očakáva sa, že proces bude pokračovať do stredy a rozsudok bude známy v najbližších týždňoch.

Podobným prípadom sa španielske súdy zaoberali aj v roku 2011, keď dvojici Somálčanov vymerali prísne väzenské tresty za únos člna so španielskymi rybármi. Piráti so základňami v Somálsku v uplynulých rokoch zarobili milióny dolárov na výkupnom za prepustenie unesených lodí, čo sa odzrkadľovalo v nákladoch na dopravu pozdĺž dôležitých námorných trás. Vďaka posilnenému hliadkovaniu sa však počet pirátskych útokov podarilo výrazne znížiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #madrid #pirát #Indický oceán