Čínsky súd povolil prominentovi odsúdenému na doživotie, aby sa odvolal

Bývalý vysoký predstaviteľ Čínskej Komunistickej strany Po Si-laj, ktorému súd uložil na konci septembra za korupciu a zneužitie moci doživotný trest väzenia, sa odvolal a súd vo východočínskej provincii Šan-tung dnes opravné konanie schválil. Informovala o tom agentúra Reuters.

09.10.2013 11:53
Po Si-laj Foto:
Po Si-laj počas súdneho procesu, ktorý bol mimoriadne slefdovaný.
debata

Spravodajské portály už skôr s odkazom na nemenovaného predstaviteľa informovali, že sa Po odvolal, oficiálne to však nebolo potvrdené.

Odvolanie sa očakávalo, lebo Po vinu opakovane odmietal vyhlasoval sa za obeť politicky motivovanej kampane. Reuters už skôr poznamenal, že čínska justícia je pod kontrolou vládnej komunistickej strany, preto nie je zmena rozsudku pravdepodobná.

Súd vo vyhlásení žiadne podrobnosti o odvolacom procese neuviedol , ani termín jeho začiatku. Doteraz sa špekulovalo, že súd potrvá až dva mesiace.

Prípad Po Si- Laja , ktorý si v minulosti robil nádeje, že sa dostane do najužšieho vedenia krajiny, je najvážnejším škandálom čínskej komunistickej strany za posledných 20 rokov. Rozpútalo ho v minulom roku obvinenie Poovej manželky Ku Kchaj-laj z vraždy britského podnikateľa Neila Heywooda, za ktorú bola neskôr odsúdená na podmienečný trest smrti s dvojročným odkladom.

Po podľa obžaloby zneužíval svoju pozíciu tajomníka komunistickej strany v tridsaťmiliónovom meste Čchung-čching, aby vyšetrovanie vraždy Brita zablokoval. Prijal vraj od dvoch podnikateľov úplatky vo výške 3,27 milióna dolárov a spreneveril ďalších 800-tisíc dolárov z vládnych fondov.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína #odvolanie #Po Si-laj