Zatvorte aj posilňovňu v Kapitole, žiadajú demokrati republikánov

Americkí kongresmani Bill Foster a Patrick Murphy žiadajú šéfa Snemovne reprezentantov Johna Boehnera, aby nechal uzavrieť posilňovňu s wellness zónou, ktorá sa v budove snemovne nachádza.

09.10.2013 16:55
protest, Capitol Hill Foto: ,
Federálni zamestnanci vyjadrovali pred budovou amerického Kongresu nespokojnosť s tým, že musia ostať na nútenej neplatenej dovolenke.
debata (3)

Posilňovňu majú zatvoriť, kým sa v krajine neskončí rozpočtová kríza. Podľa zákonodarcov je nespravodlivé, že pre zmrazenie výdavkov na chod vlády sa ocitlo v problémoch množstvo Američanov, ktorí dočasne prišli o prácu. Kongresová posilňovňa pritom zostáva aj naďalej funkčná a kongresmani môžu využívať jej služby. Informoval o tom internetový denník Politico.

Dvaja demokratickí kongresmani zaslali Boehnerovi list, v ktorom uviedli, že prevádzkovať posilňovňu za súčasnej situácie naozaj nie je nevyhnutné. „Členovia Kongresu by si nemali užívať prístup do exkluzívnej posilňovne spojenej s kúpeľmi, keď policajti v Kapitole nemajú nárok na mzdu, deti z rodín s nízkymi príjmami nedostávajú podporu na vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a výživu a veteráni sú ponechaní napospas obavám, či im 1. novembra prídu poštou príspevky,“ uviedol Foster.

Do priestorov posilňovne majú prístup len členovia Kongresu. Nachádza sa tu bazén, basketbalové ihriská, sauna, para a oddychová miestnosť s plochými televíznymi obrazovkami. „Nielenže majú členovia Kongresu aj naďalej prístup do posilňovne, sauny a pary financovanými daňovými poplatníkmi, zatiaľ čo desaťtisíce federálnych zamestnancov zostávajú na nútenej dovolenke, ale je tu aj naďalej potrebný určitý personál, aby vyčistil posilňovňu a doplnil uteráky a ďalšie ‚nevyhnutné veci‘,“ napísali Murphy s Fosterom v liste.

Americký Kongres sa doteraz nedohodol na zákone o vládnych výdavkoch, pre ktorý sú od utorka 1. októbra paralyzované federálne úrady. Ďalšia kríza čaká Spojené štáty po 17. októbri, keď krajina vyčerpá limit pre nové pôžičky. Ak Kongres dovtedy limit nezvýši, môže sa Washington dostať do platobnej neschopnosti, ktorá bude mať oveľa hlbšie hospodárske následky ako súčasný núdzový stav vo vládnych inštitúciách.

Snemovňa, kde majú väčšinu republikáni, podmieňuje uvoľnenie peňazí vláde ústupkami v Obamovej reforme zdravotníctva. Zvýšenie dlhového stropu chcú republikáni ako zvyčajne spojiť s rokovaním o ďalšom znižovaní vládnych výdavkov. Prezident Barack Obama už niekoľkokrát zopakoval, že je ochotný rokovať s republikánmi o zdravotníctve, znižovaní deficitu aj o výdavkoch, ale až po tom, čo snemovňa bez akýchkoľvek podmienok uvoľní peniaze vláde a zvýši dlhový limit.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Kapitol #kríza v USA #republikán