Do Moskvy pricestoval otec stíhaného Snowdena

Otec Edwarda Snowdena, ktorého v USA stíhajú za vyzradenie utajovaných informácií a ktorý získal azyl v Rusku, priletel do Moskvy.

10.10.2013 08:28
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata

Lon Snowden, ktorého na letisku Šeremeťjevo privítal advokát jeho syna Anatolij Kučerena povedal, že s Edwardom nemá priamy kontakt. Avšak dúfa, že sa mu podarí s ním stretnúť.

„Som tu, aby som sa stretol s pánom Kučerenom a aby som sa dozvedel viac o situácii svojho syna,“ povedal otec. „Dúfam, že budem mať príležitosť sa s ním stretnúť,“ dodal. Dal tiež najavo „veľkú vďačnosť za to, že syn je v bezpečí a na slobode“.

Na otázku novinárov ohľadom budúcnosti jeho syna Lon Snowden odpovedal, že nemá tušenie. „Nie som si istý, či sa syn vráti do Spojených štátov. Je to jeho rozhodnutie. Je dospelý,“ poznamenal.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dostal začiatkom augusta v Rusku ročný azyl po viac ako mesačnom pobyte v tranzitnom priestore medzinárodného letiska Šeremeťjevo. Tam sa dostal po prílete z Hongkongu, kde vyzradil informácie o americkému tajnom programe na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov. Spojené štáty opakovane a neúspešne žiadajú Moskvu o jeho vydanie.

Od tej doby, čo po získaní ročného azylu opustil letisko, Edwarda Snowdena nikto nevidel. Jeho advokát odmietol novinárom kvôli možnému ohrozeniu čokoľvek povedať o mieste jeho pobytu. Prezradil však , že sa voľne pohybuje v prestrojení a má ozbrojenú ochranu.

Cestu za synom do Ruska plánoval Lon Snowden už skôr. Kučerena ale v septembri povedal, že návšteva Snowdenovho otca, prípadne aj matky, sa musela z bezpečnostných dôvodov odložiť. „Bývalí kolegovia Snowdena sa môžu pokúsiť využiť príchod rodičov k vypátraniu miesta, kde sa nachádza. Mám isté informácie, o ktorých zatiaľ nemôžem hovoriť, svedčiace o tom, že nebezpečenstvo je veľmi vysoké,“ povedal Kučerena v rozhovore pre ruský denník Itogi. Dramaticky dodal, že sa to týka aj možnosti ohrozenia života.

Ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s poskytnutím azylu pre Snowdena s podmienkou, že zanechá „protiamerickú činnosť“ a nebude publikovať ďalšie informácie poškodzujúce USA. V médiách sa odvtedy niektoré ďalšie utajované informácie objavili, podľa ľudí zo Snowdenovho okolia ich ale Američan odovzdal novinárom ešte pred získaním ruského azylu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Rusko #USA