Získa Malala dve ceny?

Aj po roku zostáva cieľom. Šestnásťročnú Pakistanku Malalu Júsufzaiovú sa vlani v októbri pokúsil zabiť terorista z Talibanu. Postrelil ju do hlavy, dievča však prežilo a získalo si svojím príbehom celý svet.

10.10.2013 09:26
Malala Júsufzaiová Foto: ,
Malala Júsufzaiová
debata (1)

Islamisti však podľa televízie CNN tvrdia: Ak sa vyskytne príležitosť zasiahnuť ju, bude opäť na našom zozname smrti.

Taliban neodrádza ani to, že vo štvrtok môže Malala získať Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú udeľuje Európsky parlament. Pakistanka je medzi troma finalistami.

Konkuruje jej bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, ktorý oboznámil svet s tajomstvami amerických tajných služieb. Ales Bjaljacki, Eduard Lobau a Mikola Statkevič dopĺňajú nominovanú trojicu a reprezentujú väznených a prenasledovaných bieloruských disidentov.

Malalu však zajtra možno čaká ešte významnejšia udalosť. Je totiž aj favoritkou na Nobelovu cenu za mier. Ak by ju naraz ocenili Európsky parlament i Nobelov výbor, bola by to výnimočná historická kombinácia.

Za dievčaťom, ktoré už prehovorilo aj v OSN a verí, že dokáže zmeniť svet k lepšiemu, sa pritom tiež skrýva obyčajná tínedžerka.

"Mám radšej upíra Edwarda ako vlkolaka Jacoba, pretože upíri žijú večne,“ povedala Malala pre pakistanský denník Dawn. Áno, aj niekomu, kto možno získa Nobelovu cenu za mier, sa môže páčiť úspešná knižná séria Twilight.

"Chcem si užívať život,“ priznáva Malala. "Čo je však pre mňa dôležité, je podpora vzdelávania. Chcem bojovať za milióny detí, ktoré nemôžu chodiť do školy, ktoré trpia pre terorizmus, ktoré nútia pracovať, ktoré dokonca nemajú čo jesť alebo nemajú domov. Keď sa preto musím trocha vzdať normálneho života, potom to urobím,“ citoval Dawn šestnásťročné dievča, ktorému v utorok vyšla kniha s jednoduchým názvom: Ja som Malala.

Napriek obdivu, ktorý si získala, a všetkému čím prešla, si Malala nemyslí, že by si Nobelovu cenu zaslúžila práve ona. "Myslím, že musím ešte stále veľa pracovať,“ tvrdí Malala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Malála Júsufzajová