Českých manažérov odsúdili vo Švajčiarsku

Súd vo švajčiarskom meste Bellinzona uznal za vinných Jiřího Diviša, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krausa a Oldřicha Klimeckého v kauze Mosteckej uhelnej společnosti (MUS).

10.10.2013 17:25
debata (2)

Všetkých bývalých majiteľov a exmanažérov spoločnosti uznal za vinných z podvodov a prania špinavých peňazí.

České ministerstvo financií rozsudok, ktorý je zatiaľ neprávoplatný, privítalo. Krausa a Koláčka, ktorí boli na súde osobne, sudca prikázal okamžite zadržať. Diviš, Čmejla a Klimecký sa do súdnej siene nedostavili. Koláček dostal najvyšší trest – štyri roky a štyri mesiace, Klimecký tri roky a jeden mesiac, Kraus rovné tri roky väzenia, z toho rok a štyri mesiace nepodmienečne. Diviša odsúdili na tri roky a desať mesiacov a Čmejlu na štyri roky. Všetci zároveň dostali rôzne vysoké peňažné tresty. Klimecký sa na procese nezúčastňoval od začiatku, údajne pre nedostatok peňazí a ochorenie manželky. Šiesty obžalovaný – 86-ročný Belgičan Jacques de Groote – dostal iba peňažný trest.

„Ministerstvo financií hodnotí pozitívne, že švajčiarsky súd vyhovel obžalobe, tým lepšie, že nepodmienečne. Ešte významnejšie je, že aj z trestného činu podvodu, pri ktorom škodu utrpel štát,“ povedal hovorca českého ministerstva financií Ondřej Šrámek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #MUS #pranie špinavých peňazí