Davová panika na moste v Indii si vyžiadala už vyše 100 obetí

Najmenej 115 ľudí prišlo o život a viac ako 133 ďalších utrpelo zranenia v davovej panike, ktorá vypukla v nedeľu pri chráme v indickom štáte Madhjapradéš.

13.10.2013 16:09 , aktualizované: 14.10.2013 11:57
India, most Foto:
Indickí dedinčania ona traktoroch prechádzajú pomedzi telá obetí po davovej panike na moste.
debata (1)

„Počet mŕtvych stúpol na 115. Záchranné práce sme ukončili,“ vyhlásil policajný veliteľ Dilip Arja s tým, že niektoré telá zrejme už odniesol silný prúd rieky. Väčšinu obetí tvoria ženy a deti. Desať zranených je údajne v kritickom stave.

Ľudia umierali v tlačenici na moste cez rieku Sindh neďaleko svätyne. Niektorí skočili do vody, ktorá je po silných lejakoch divoká.

Nešťastie sa stalo pri chráme Ratangarh, pred ktorým sa podľa indickej spravodajskej televízie NDTV zhromaždilo na záver niekoľkodenného hinduistického sviatku asi pol milióna veriacich.

Policajné zdroje televízie tvrdia, že skupina veriacich zo štátu Uttarpradéš sa chcela rýchlo dostať cez veľký zástup vedúci ku svätyni, a šírila preto fámy, že most je na pokraji zrútenia. Chrám sa nachádza asi 80 kilometrov ďaleko od mesta Datia.

Na moste v Indii udupali vyše 100 ľudí

V okamihu vypuknutia paniky vraj na moste bolo 25 000 veriacich. Panujú obavy, že niektorí ľudia spadli z mosta do rieky a teraz sú nezvestní. NDTV na svojich webových stránkach tiež napísala, že časť veriacich v hneve napadla kameňmi policajtov za to, že podľa nich nezasiahli včas a navyše dav tĺkli bambusovými palicami.

Najmenej šesť strážcov poriadku utrpelo zranenia.

V Indii nezriedka dochádza k podobným masovým panikám Vo februári na stanici v meste Allahabád zahynulo pri hinduistickej slávnosti 35 ľudí. V roku 2008 zomrelo pri tlačenici pri chráme Čamunda v blízkosti mesta Džódhpur viac ako 200 veriacich.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #mŕtvi #panika #hinduisti