Etnickými nepokojmi v Moskve sa bude zaoberať aj parlament

Podľa moskovského rozhlasu panuje v uliciach štvrti Biriuľovo pokoj a stopy po nedeľných etnických nepokojoch už nie sú viditeľné.

14.10.2013 07:21 , aktualizované: 10:28
Moskva, nepokoje Foto: ,
Polícia v Moskve zadržala viac ako 380 ľudí počas rasovo motivovaných nepokojov.
debata

Demonštrácia miestnych ľudí proti prisťahovalcom sa zmenila v nedeľu na útok proti firmám zamestnávajúcim nelegálnych imigrantov. Rozbuškou konfliktu sa stala štvrtková vražda 25-ročného Moskovčania, ktorého dobodal neznámy útočník „neslovanského výzoru“.

Lekárske ošetrenie po víkendových zrážkach vyhľadalo šesť policajtov a jedenásť civilistov, poriadkové sily zadržali 380 ľudí. Podľa moskovských médií je medzi nimi aj 14 príslušníkov zakázanej extrémistickej Národno-boľševickej strany Ruska. Sedemdesiat zadržaných už dostalo predvolanie na súd, dvaja z nich sú vo vyšetrovacej väzbe.

Polícia má údajne k dispozícii záznam z bezpečnostných kamier, na nich je tvár páchateľa štvrtkového vražedného útoku zreteľne viditeľná. Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť jeho totožnosť, okruh možných vinníkov sa podľa agentúry RIA Novosti postupne zužuje.

Obvinení sú vraj vodcovia prisťahovaleckých komunít

Centrom víkendových nepokojov bol biriuľovský ovocný trh, ktorý v pondelok zostal uzatvorený. Ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev prikázal bezpečnostným zložkám, aby preverili situáciu na všetkých ostatných ovocných trhoch v metropole, kam veľkú časť tovaru dodávajú pestovatelia z kaukazského regiónu a stredoázijských štátov. Kolokolcev podľa RIA Novosti sľúbil, že na moskovských trhoch „zavedie poriadok“.

Podľa najnovších správ ruskej tlače sa má konfliktom v Biriuľve zaoberať ruský parlament. Rada federácie, horná parlamentná komora, zaradila diskusiu o etnických stretoch na juhu Moskvy do svojho stredajšieho programu.

Podľa Valerija Šňakina z branného a bezpečnostného výboru Rady federácie by mala „kaukazská mládež pochopiť nutnosť integrácie s ruskou spoločnosťou“. Vinníci víkendových nepokojov nie sú podľa senátora ruskí nacionalisti, ktorí na migrantov zaútočili, ale vodcovia prisťahovaleckých komunít. „Zaoberajú sa len hromadením peňazí a osvetovú prácu medzi krajanmi zanedbávajú,“ povedal ruským novinárom Šňakin.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #nepokoje