KĽDR vraj testuje chemikálie na väzňoch, utečenec opísal hrôzy

Severná Kórea údajne testuje chemické zbrane na politických väzňoch, ktorých zadržiava v rozsiahlej sieti gulagov.

14.10.2013 11:33
Väzenie, väzni Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

Informoval o tom denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na svedectvo bývalých väzňov a väzenských strážcov, ktorým sa podarilo z KĽDR utiecť.

Spomínané obvinenia sa objavili v najnovšej správe na rešpektovaných internetových stránkach 38 North, ktoré patria americko-kórejskému inštitútu pri Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore.

Jeden zo severokórejských utečencov, ktorý predtým slúžil ako bezpečnostný predstaviteľ v internačnom tábore číslo 22, opísal testy, pri ktorých zdravých ľudí umiestňovali do presklenej miestnosti, kam im väznitelia následne vháňali jedovatý plyn a sledovali jeho účinky.

„Rodiny zvyčajne držia pohromade a jednotlivci z radov väzňov postávajú v miestnosti. Vedci pozorujú celý proces zhora, cez sklo,“ vyhlásil utečenec, ktorý v správe vystupuje pod pseudonymom Kwon Kjok.

„Sledoval som rodinu, na ktorej testovali dusivý plyn. Všetci v plynovej komore zomreli – rodičia, ich syna aj dcéra. Rodičia zvracali a umierali, ale do poslednej chvíle sa snažili zachrániť svoje deti a dávali im umelé dýchanie. Prvýkrát som si uvedomil, že aj väzni sú schopní silných prejavov lásky,“ dodal Kwon.

Niekdajší príslušník severokórejskej armády opísal svoje zapojenie do podobných experimentov na ostrove pri západnom pobreží Kórejského polostrova. V jeho svedectve možno nájsť paralely s júnovou správou skupiny pre ľudské práva v Soule. Tá tvrdí, že KĽDR vykonáva chemické a biologické pokusy na telesne postihnutých deťoch na ostrove pri pobreží provincie Hamgjong namdo.

V správe sa konštatuje, že informácie o využívaní politických väzňov na skúšky chemických zbraní je „nesmierne zložité potvrdiť“. Ale „v kontexte s tým, čo je v súčasnosti známe o zaobchádzaní s politickými väzňami v KĽDR, takéto správy naznačujú dlhodobú severokórejskú politiku testovania chemických látok na ľuďoch, ktorí na to nedali súhlas, pričom v obmedzenom počte prípadov vedú tieto testy k smrti subjektov“.

Podľa štúdie je Pchjongjang schopný ročne vyrobiť 4 500 ton bojových chemických látok, ale v prípade vojny by dokázal kapacitu zvýšiť až na 12 000 ton. Chemikálie, ktoré režim produkuje, zahŕňajú kyanovodík, fosgén, sarin, tabunom, chlór a rad plynov zo skupiny yperit.

Správa dodáva, že Severná Kórea údajne dodala od 90. rokov minulého storočia chemické zbrane či chemické zbrojné technológie do Egypta, Iránu, Líbye a Sýrie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #chemické zbrane #yperit