Irán predstavil plán na riešenie jadrovej krízy

Irán v utorok predložil medzinárodnému spoločenstvu svoje návrhy na odblokovanie rokovaní o jeho jadrovom programe.

15.10.2013 14:01 , aktualizované: 15:47
Irán Foto: ,
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová pred otvorením ženevských rozhovorov o iránskom jadrovom programe.
debata (5)

Iránsky plán predstavil počas asi hodinovej prezentácie v Ženeve minister zahraničia Muhammad Džavád Zaríf, novinárov však s podrobnosťami nezoznámili.

Dokument pod názvom Ukončenie zbytočnej krízy a otváranie nových horizontov prijali podľa diplomatov účastníci rokovaní vo formáte P5 +1 (piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko) pozitívne.

Aj námestník iránskeho ministra zahraničia Abbás Arakčí hovoril o „pozitívnej prvej reakcii“ na návrhy. „Je tu pozitívna atmosféra. O našom pláne budeme podrobnejšie rokovať, no prvá reakcia bola dobrá,“ vyhlásil Arakčí s tým, že ide o realistický, vyvážený a logický návrh ďalšieho postupu.

Minister Zaríf ešte po príchode do Ženevy povedal len toľko, že ide o trojfázový plán. Rokovania o iránskom jadrovom programe na čele so šéfkou diplomacie EÚ Catherine Ashtonovou budú pokračovať v utorok poobede a v stredu, Irán však bude zastupovať už len Arakčí.

Irán podľa Zarífa od schôdzky očakáva naštartovanie rokovaní s cieľom dosiahnuť dohodu v najkratšom možnom čase. Vyjadril však presvedčenie, že jedno stretnutie k dohode nepovedie, „keďže za roky sa nahromadila nedôvera“. Podľa jeho predstavy by sa vyjednávači mali najprv dohodnúť na pláne a jeho detaily majú byť následne dopracované na ďalšom stretnutí na ministerskej úrovni.

Tlačové agentúry v súvislosti s rozhovormi pripomínajú, že po prvý raz je rokovacím jazykom angličtina, čo sa taktiež považuje za ústretový krok. V minulosti sa rokovalo v perzštine za účasti tlmočníkov.

Rokovania v Ženeve sú prvými, odkedy sa v auguste moci ujal nový prezident Hasan Rúhání, ktorý vyzval na intenzívnejší dialóg s cieľom zrušiť ekonomické sankcie uvalené na jeho krajinu. Líder islamskej republiky medzinárodné spoločenstvo opakovane ubezpečoval, že Irán pre zvyšok sveta nepredstavuje „absolútne žiadnu hrozbu“ a tamojší jadrový program slúži na „výlučne mierové“ účely.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadrový program #ženevské rozhovory