Ukrajina reformuje armádu

Prezident Viktor Janukovyč s blížiacim sa podpisom asociačnej dohody s EÚ plní viaceré predvolebné sľuby.

16.10.2013 11:09
Viktor Janukovyč Foto:
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč splnil jeden z predvolebných sľubov, zrušil brannú povinnosť.
debata

Po tom, čo Kyjev už pripustil pozastavenie výkonu niekoľkoročného trestu expremiérky Julie Tymošenkovej z humánnych dôvodov, prešiel Janukovyč k plneniu sľubu ešte z roku 2011. Vtedy sľúbil ukrajinským matkám, že ich synovia nenastúpia na povinnú vojenskú službu.

Začiatkom týždňa prezident podpísal dekrét, podľa ktorého jesenné povolanie do armády bude posledným a Ukrajina postupne bude budovať armádu výlučne z profesionálnych vojakov.

„Viac povolávať brancov nebudeme. V dokumente je presne stanovené ako budú terajší vojaci odchádzať do civilu. V tomto roku na jeseň pôjdu do armády poslední branci a ďalej s povolávaním do ozbrojených síl končíme,“ cituje agentúra Unian reakciu prezidenta Janukovyča. Prezident zároveň zdôraznil, že výnimku tvoria len povolanci do zložiek ministerstva vnútra.

„V súčasnosti máme zbrane na vysokej technologickej úrovni. Vyžaduje si to aj vysokú úroveň ich obsluhy. Ide o veľmi zložitú techniku, ktorá vyžaduje profesionálnu úroveň, a teda aj armáda musí byť profesionálna,“ cituje hlavu štátu jej tlačové oddelenie.

Lákadlom majú byť platy

Pravdou je, že so spomínanou reformou v ozbrojených zložkách sa malo začať už v roku 2011. Ako v novinách Vládny vestník potvrdil minister obrany Pavel Lebedev, až teraz začali s plánovaným náborom mladých ľudí. Jedným zo spôsobov, ako získať medzi nimi kvalitných odborníkov, je podľa ministra napríklad garantovanie sociálnych vymožeností a zvyšovanie miezd.

Napríklad platy príslušníkov slúžiacich v námorníctve a letectve sa zvýšia dvojnásobne. Rovnako ako výsadkárom či príslušníkom jednotiek špeciálneho určenia. A to okamžite. V ostatných zložkách porastú mzdy postupne, ale s tým, že v polovici roku 2014 budú rovnako na úrovni dvojnásobku terajších platov. Reforma je dôležitá o to viac, že mnohí Ukrajinci v ozbrojených silách slúžia v medzinárodných misiách OSN.

Britská BBC však pripomína slová bývalého ministra obrany a poslanca za vládnu Stranu regiónov Alexandra Kuzmuka. Podľa neho rozpočet armády na rok 2013 vo výške 14,3 miliardy hrivien (skoro 1,3 miliardy eur) je v súvislosti s jej reformovaním pod prípustnou hranicou.

O motívoch sa špekuluje

Zrieknutie sa pravidelného povolávania brancov do armády vyvolalo hlavne v radoch ukrajinskej opozície vlnu kritiky. Napríklad podľa niekdajšieho ministra obrany Anatolija Gricenka (2005 – 2007) a dnes poslanca za opozičnú stranu Baťkivčina (Vlasť), krok prezidenta vraj zníži bojaschopnosť ukrajinských ozbrojených síl. Hlavne však podľa neho ide o politicky motivovaný krok.

„Viktor Janukovyč ešte ako prezidentský kandidát sľuboval prechod na profesionálnu armádu už v roku 2011. Dnes, pred prezidentskými voľbami v roku 2015, mu našepkali, že sľuby treba plniť,“ cituje BBC exministra obrany Gricenka. Podľa neho zvyšovanie platov, ako to avizoval súčasný minister Lebedev, je len jedným z krokov potrebných pri prestavbe armády.

„Chce to splnenie aspoň štyroch podmienok,“ tvrdí exminister Gricenko. Po prvé, povolanie musí byť podľa neho zaujímavým pre vojakov. Mali by vraj chodiť cvičiť na polygóny a nie zametať v kasárňach. V neposlednom rade by podľa exministra mali uchádzači o profesionálnu službu v armáde dostávať služobné byty. Ich mzda by mala byť podľa Gricenka o desať percent vyššia ako existujúci celoštátny priemer. „Vojaci by mali mať v rukách aj presvedčivé benefity napríklad vo forme možnosti získať počas služby v armáde vysokoškolské vzdelanie, dôchodok, ako aj záruku vyplácania finančnej náhrady v prípade zranenia či úmrtia,“ priblížil svoje predstavy Gricenko.

Kritici tvrdia, že prvé tri zo spomínaných podmienok sú zatiaľ iba na papieri a štvrtú sa podarilo splniť len čiastočne. Očakávať preto rýchlu zmenu kvality armády by bolo naivné. Vládna Strana regiónov však nikdy nehovorila o „okamžitom efekte“ zastavenia náboru brancov. Viacerí odborníci upozornili, že tak ako v každej inej krajine aj na Ukrajine je prechod na profesionálnu armádu behom na dlhé trate. Už aj preto, aby sa zachovala toľko opozíciou spochybňovaná bojaschopnosť ozbrojených síl.

Plánovači reformy často pripomínajú, že podmienky v armáde musia byť také, aby záujemcovia boli ochotní stráviť nemalú časť svojho života v uniforme. V opačnom prípade, ako upozornil aj exminister Gricenko, narazí plán prestavby na nedostatok kádrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Viktor Janukovyč #reforma armády #Ukrajina