K hotelu s inšpektormi v Damasku dopadli mínometné strely

Blízko hotela, v ktorom sú v Damasku ubytovaní experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dopadlo niekoľko mínometných striel.

17.10.2013 13:35
Nobelova cena, Sýria, OPCW Foto:
Členovia vyšetrovacieho tímu OPCW v modrých prilbách na archívnej fotografii počas vyšetrovania chemického útoku v sýrskom Damasku.
debata

Podľa agentúry AFP však nie je jasné, či cieľom boli pracovníci OPCW. Vedenie organizácie v Haagu vo štvrtok oznámilo, že tím, ktorý je v Sýrii, už preveril polovicu miest spojených so sýrskym chemickým programom.

OPCW má zabezpečiť evidenciu a zničenie chemického arzenálu, ako navrhlo tento rok Rusko a prijal Damask. Experti prechádzajú miesta podľa zoznamu pracovísk, ktoré Damask priznal. Prvá skupina je v Sýrii približne dva týždne. Od začiatku boli pochybnosti o tom, či jej režim dokáže zaistiť bezpečnosť pri práci v teréne. Chemikov sprevádza neozbrojený personál OSN a sýrski vojaci, tamojšia armáda im ale nemôže poskytnúť ochranu na miestach, ktoré už spadajú pod kontrolu opozície. OSN preto vyzvala obe strany konfliktu, aby misiu OPCW uľahčili.

Malik Ellah z OPCW uviedol, že do blízkosti hotela, v ktorom personál organizácie býva, dopadlo v stredu večer niekoľko striel. Nie je to pritom prvý incident, bomby v blízkosti toho istého miesta explodovali tiež 12. októbra.

„Už sme overili prakticky polovicu miest, ktoré Sýria označila. Našou najväčšou starosťou je bezpečnostná situácia,“ povedal Ellah a dodal, že tím zatiaľ svoju prácu neprerušil. Podľa správy OPCW už preveril 11 pracovísk a v šiestich z nich zničil výrobné zariadenia, takže tieto prevádzky sú už nepoužiteľné. Ellah tiež vyhlásil, že skupina splní termíny a bude schopná prehliadnuť aj miesta v oblastiach ovládaných opozíciou. „Pracujeme, tá skupina si verí, morálka je dobrá a sýrske úrady ústretové,“ podotkol.

OPCW dostala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju prácu, vďaka ktorej svet zbavuje chemických zbraní. V Sýrii organizácia prvýkrát pracuje v podmienkach občianskeho konfliktu. Podľa rezolúcie OSN, ktorá stanovuje postup organizácie v Sýrii, má byť sýrsky arzenál zničený do polovice budúceho roka. Všetkých 20 pracovísk prehliadnu do novembra. Ellah povedal, že inšpektori zatiaľ pri prehliadkach nenašli nič, čo Sýria sama nepriznala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #OPCW