Útočníci vylúpili byty ruských diplomatov v Haagu

Neznámi útočníci sa v noci na piatok vlámali do bytov ruských diplomatov v holandskom Haagu. Oznámil to moskovský rozhlas s odvolaním sa na informácie ruského ministerstva zahraničia.

18.10.2013 11:56
zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Objekt, v ktorom k útoku došlo, leží mimo areálu ruského veľvyslanectva, nepožíva diplomatickú imunitu a nie policajne chránený. Holandsko vyjadrilo nad incidentom poľutovanie.

Polícia podľa rozhlasu zisťuje, či útok súvisí s terajším napätím v rusko – holandských vzťahoch, alebo či išlo o bežný pokus o krádež. Aké škody útočníci spôsobili, nie je zo správ ruských médií jasné. Ruské ministerstvo zahraničia podľa stručných správ zverejnených na jeho webe očakáva, že holandská polícia trestný čin objasní.

Nočné vlámanie je ďalším zo série násilných útokov, ktoré vážne skomplikovali vzťahy medzi Holandskom a Ruskom. Incidenty odštartovalo zadržanie ruského veľvyslanectva v Haagu Dmitrija Borodina začiatkom minulého týždňa pre podozrenie z týrania detí. Za porušenie diplomatickej imunity, ktorého sa haagska polícia väznením Borodina dopustila, sa neskôr Holandsko ospravedlnilo.

Ruské ospravedlnenie si krátko na to vyžiadalo útok neznámych páchateľov na holandského diplomata v Moskve. Onno Elderenbosch sa stal obeťou dvoch násilníkov, ktorí ho zvalili na zem, spútali a jeho byt zdemolovali. Ruské ministerstvo označilo incident za nešťastný a sľúbilo, že útočníkov potrestá.

Bez trestu naopak vyviazli holandskí policajti, ktorí nezákonne vnikli do Borodinovho bytu. Holandský premiér Mark Rutte v piatkovom vydaní denníka Telegraaf uviedol, že záležitosť je uzavretá a ospravedlnenie sa Rusku bolo dostatočné. Moskva s takýmto postojom nesúhlasí a trvá na tom, aby holandské úrady policajtov exemplárne potrestali.

Séria incidentov a výmena ospravedlnení zaťažila rusko – holandské diplomatické vzťahy v roku 400. výročia ich naviazania. Moskva doteraz považovala Holandsko za svojho kľúčového partnera v západnej Európe a tohtoročný jubilejný rok chcela okázalo osláviť.

Podľa ruského ministerstva zahraničia by terajšie kolízie nemali na tradične dobré vzťahy vrhnúť tieň. Záujem o ich poškodenie zjavne nemá ani Haag. Minister zahraničia Frans Timmermans potvrdil, že návšteva holandského kráľovského páru v Moskve, naplánovaná na 9. novembra, sa bez ohľadu na incidenty uskutoční.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #Rusko #Holandsko #diplomacia