Sýrski ostreľovači mieria na tehotné ženy, tvrdí chirurg

Sýrski vládni ostreľovači strieľajú na tehotné ženy a ich nenarodené deti, vraj sa tak trénujú v presnej streľbe na cieľ. Tvrdí to britský lekár David Nott, ktorý niekoľko týždňov pomáhal v jednej zo sýrskych nemocníc, ktorej umiestnenie z bezpečnostných dôvodov nemôže prezradiť.

19.10.2013 22:25
ostreľovač, sniper, vojak, Foto:
Ilustračné foto
debata (78)

Každý deň si vraj ostreľovači vyberali inú časť tela civilistov, ktorí vyšli do ulíc, aby si zohnali nejaké jedlo či ďalšie zásoby. Raz ich triafali do slabín, inokedy do krku a tretí deň do hrude, povedal Nott britským médiám. „Už z prvých pacientov, ktorých v to ráno priviezli, ste mohli odhadnúť, čo vás čaká celý deň. Bola to hra. Počuli sme, že ostreľovači vyhrávajú škatuľky cigariet, keď zasiahnu určitý počet cieľov,“ dodal britský chirurg.

Jedného dňa sa podľa neho stalo terčom ostreľovačov viac než šesť tehotných žien. Prežili, ale ich nenarodené deti sa nepodarilo zachrániť. „Všetky ženy boli postrelené priamo do brucha, takže bolo jasné, na čo sa zameriavali… Bolo to premyslené. Bolo to horšie ako peklo,“ opísal lekár.

Nott sa už skôr ako dobrovoľník zúčastnil misií v Bosne, Líbyi, Čade, Sudáne či Kongu. V porovnaní s nimi je podľa neho situácia v Sýrii vôbec najhoršia aj vzhľadom k tomu, koľko civilistov sa stáva terčom útokov. Bolo ich vraj asi 90 percent zo všetkých pacientov, ktorých ošetroval.

V nemocniciach zároveň chýba základné vybavenie a hygienické potreby. Miestni lekári navyše musia čeliť vyhrážkam, mnohí trpia depresiami, ale snažia sa vytrvať, pretože vedia, že obyčajní Sýrčania ich potrebujú.

Sýrsky konflikt si vyžiadal životy už viac ako 110-tisíc ľudí, sedem miliónov osôb pre vojnu odišlo zo svojich domovov.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #ostreľovači #civilisti